Bij veel branden kan water blussen, waar dat kan gaat het als volgt, water heeft een enorm koelend vermogen. Als water zo heet wordt dat het stoom vormt, drukt de waterdamp tevens de zuurstof weg die nodig is voor de verbranding. Om water om te zetten in stoom is zeer veel energie nodig, die wordt aan de hete omgeving onttrokken.
Er is meer energie nodig om een gram water om te zetten in stoom dan om 1 gram water van 0 graden tot het kookpunt te brengen.
Water pakt dus op drie manieren de vuurhaard aan.
Helaas werkt water bij sommige branden niet goed, als de vloeistostof die brand lichter is dan water , dat zijn de meeeste brandbare vloeistoffen, dan gaan deze vloeistoffen op water drijven en dan help water niet echt.
Helemaal gevaarlijk wordt het als er electrische stroom in de buurt is, de brandweerman die dan zijn waterstraal op een hoogspanningsbron richt , krijgt de volle klap stroom, levensgevaarlijk dus.
Ook zijn er stoffen, vooral lichte metalen als aluminium, magnesium enz, die water ontleden en dan water omzetten in waterstof (het pikt de zuurstof van het water af en dan blijft de waterstof over die zich graag weer verbindt met zuurstof uit de lucht.)en dat brandt ook nogal heftig.
Dus niet in alle gevallen is water als blusmiddel bruikbaar.