Is doofheid een gevolg van trouwen met een familielid?

Hier in Kayseri, Turkije, vallen me twee dingen op:

--  Veel Turken trouwen met een neef of nicht.
--  Veel Turken zijn geheel of gedeeltelijk doof.

Is het tweede een gevolg van het eerste? Met andere woorden, hebben kinderen een grotere kans op doofheid of hardhorendheid wanneer hun ouders familie van elkaar zijn?

Toegevoegd na 27 minuten:
 
Zie ook http://www.goeievraag.nl/vraag/familie.83827 .

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je moet je wel realiseren,dat dat niet de 1e keris, dat er met een neef of nicht getrouwd wordt. Dat gaat waarschijnlijk al generaties lang door. Daardoor zullen aangeboren afwijkingen steeds verder versterkt worden. Dat is één van de gevolgen van het uithuwelijken,omdat dat vaak in de zelfde families gebeurt.

Gezien de situatie de je geeft, kan de (erfelijke) doofheid het gevolg zijn van inteelt, dit is trouwen met een bloedverwant.

Ik ben heel Turkije doorgereisd, en juist in Kayseri werden we verrast door een stad die in zijn architectuur heel modern probeert uit te stralen, maar in de mentaliteit verreweg het verst achter loopt van alle steden en dorpen die we hebben gezien. Het verbaast me dus niets..

Heel grappig dat je dit noemt. Toevallig komt doofheid in Kayseri erg vaak voor. Logisch als je steeds maar trouwt met iemand die hetzelfde defecte gen draagt. Maar naast doofheid zijn er veel meer aandoeningen die alleen maar toenemen. Nog leert men er niets van. Cultuur blijft toch een harnekkige zaak.

Doofheid of slechthorendheid kan erfelijk zijn, maar de meeste vormen van doofheid en slechthorendheid zijn het gevolg van ziektes, ouderdom of langer aan veel decibels herrie bloot staan(lawaaidoofheid). Dus als er in Turkije ook veel meer lawaai is, zou dat ook een oorzaak kunnen zijn. Zo hebben dove ouders ongeveer evenveel kans om een doof kind te krijgen, als horende ouders (tenzij hun doofheid wel erfelijk was, dan hebben ze meer kans). Trouwen met familieleden kan leiden of leidt tot zwakkere gezondheid of meer handicaps. Maar of dit allemaal tot doofheid leidt? Dat weet ik niet. Succes met je speurtocht, Serrie

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100