Wat is vanuit biologisch oogpunt gezien het nut van parels bij oesters en zoetwatermosselen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het gangbare verhaal over het zandkorreltje dat irriteert en wat de mossel er toe zet om er een grote ronde parel van te maken lijkt mij een sprookje. Een nietig zandkorreltje dat irriteert en een grote parel niet? Het enige dat klopt is dat de zandkorrel (of andere ongerechtigheid) de kern vormt van de parel. Het inwendige milieu van een oester (of mossel) is oververzadigd van kalk. Dat leidt tot voortdurende kalkafzetting aan de binnenkant van de schelp en andere 'condensatie'-punten (vergelijk het met het proces waarmee je kandij maakt in oververzadigde suikeroplossing). Die voortdurende kalkafzetting is nodig voor de groei van de schelp. De parel is een toevallig bijprodukt. Parelkwekers maken van deze eigenschap gebruik door oesters opzettelijk van zo'n condensatie-kern te voorzien.

Een mossel of oester krijgt een scherp stukje zand in zijn zachte weefsel en bouwt daar een kapseltje omheen van schelpmateriaal wat er voor zorgt dat het zachte weefsel niet beschadigt.

het nut is dat het zandkorreltje, of wat het dan ook was wat irriteerde, is ingekapseld en geen irritatie meer geeft.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100