Wat is de reden waarom de mensaap, met name de Australopithecus, bipedie heeft ontwikkeld?

Deze vraag zit al een tijdje in mijn gedachte te dwalen en ik ben op meerdere theorieën gestuit. De 'savanne-hypothese' is een hele logische verklaring op deze vraag, alhoewel, het ook logisch is dat bipedale voortbeweging minder energie vereist dan quadripale voortbeweging.

Wat denken jullie?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het lopen op twee poten is inderdaad niet uniek. Je ziet het bij meer dieren zoals Kangaroos en apen die op de bodem leven. In ieder geval is bipedie niet ontwikkeld om gereedschappen te kunnen gebruiken. Net zoals een vogel geen vleugels heeft gekregen om te vliegen. De evolutie heeft namelijk geen doel. Het vragen naar de reden is daarom eigenlijk onjuist. Een betere vraag is welke functie of selectievoordeel gaf bipedie aan dieren in het grasland. De goede vraag is dus welk selectievoordeel geeft bipedie? Bij mijn voorbeelden van Kangaroos en apen zie je dat dit dieren betreft die: - sterk op hun zicht vertrouwen om predatoren of ander gevaar tijdig te signaleren, maar ook om te weten waar de rest van de groep is - het zelf omnivoren of herbivoren zijn die geen anderen dieren besluipen of snelheid gebruiken om prooien te vangen Of dat bij de oermens ook het belangrijkste selectievoordeel is geweest blijft speculeren.

Ze hebben het helemaal niet ontwikkeld. Je stelling klopt niet. Er zijn heel veel dieren die het kunnen, voor te beginnen al de dinosauriers. Verder kunnen paarden, katten, honden, en nog vele ander dieren het. En babies kunnen het het eerste jaar niet. Hoe meer je oefent, hoe beter en gemakkelijker het gaat. Hier past het woord ontwikkelen niet.

De echte reden zal wel nooit met zekerheid gekent worden, maar een andere verklaring kan zijn dat bij bipedie de handen vrijkomen zodat men werktuigen en wapens beter kan hanteren. Hierdoor is in de loop van de tijd ook de duim verandert zodat men nog beter kan grijpen. Misschien dat je wel minder energie verbruikt met twee benen, maar het kan goed zijn dat je je ook minder snel kunt voortbewegen, dat zou op den hebben moeten opwegen tegen het kunnen gebruiken van de handen. Hoewel dit misschien eerder een verklaring is voor de homo habilis, die actief werktuigen ging gebruiken, waren de voordelen misschien al primitief aanwezig voor de Austalopithecus. Daarnaast had rechtop lopen ook het voordeel dat je minder zon opving, alleen op je hoofd ipv ook op je rug.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100