Zijn libelles kannibalen?

Tijdens een wandeling zagen we veel libelles.

Plotseling klonk er een geruis alsof libellevleugels ergens vastzaten. We zagen een grote libelle die een kleinere libelle in de vlucht had gevangen. De grote libelle vloog met de kleine libelle naar een stengel en ging daar op zitten.

Vervolgens zag het er uit of de grote libelle lekker begon te peuzelen van de kop van de kleine libelle - en zo klonk het ook.

Zijn libelles inderdaad kannibalen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Libellen doden hun prooi door hun kop er af te bijten, dat doen wespen trouwens ook. Je kan dit inderdaad horen, je hoort het "knippen" van hun kaken.

libellen zijn in ieder geval felle spinnenjagers. Ze zweven voor een spin z'n web en plukken de spin er zó uit. Dat libellen ook elkaar eten was mij niet bekend, maar gezien hun 'menu' acht ik het niet uitgesloten.

Het oppeuzelen van die kop, dat hoort er niet bij. Maar het is wél normaal dat een mannetjeslibel een vrouwtje vasthoudt en zij paren tijdens het vliegen. Misschien een geile libel die óók flinke honger had, en niet goed wist welke behoefte te bevredigen? Toegevoegd na 45 minuten: Zo'n 'paringswiel' blijkt er toch wel ander uit te zien, zie de foto in de bron. Overigens in dezelfde bron, één foto naar rechts en twee omhoog, een mannetjeslibel die een kleinere libel opvreet, head first. Dus inderdaad kannibalen. (PS de foto's kan ik niet hier plaatsen, de fotograaf heeft - geheel terecht - gezorgd voor kopieerbeveiliging.) Toegevoegd na 50 minuten: Toch nog gelukt! Het lijkt me duidelijk welke paren en welke vreet.

Bronnen:
http://www.libellennet.nl/fotoalbum.php?li...
http://www.vlindernet.nl/images/orig/Libel...
http://www.vlindernet.nl/images/orig/Libel...

Hier staat van wel: Vooral de vrouwtjes van libellen zijn vraatzuchtig en ware kannibalen.

Bronnen:
http://www.nbat.nl/aquarium4/libelle.html

Ja het zijn kannibalen, ze eten muggen, vliegen, vlinders en kleine libellen. Nu de larve libel is staan er weer andere dingen op het menu. Libellen eten voornamelijk muggen en vliegjes, maar grotere soorten versmaden ook kleine libellen en vlinders niet. Iedereen weet wel hoe moeilijk het is om een vlieg te vangen, de libel heeft hier echter geen moeite mee.

Bronnen:
http://appelseheide.blogspot.com/2007/10/w...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100