Mist een moedereend haar eendenkuikens?

Er waren 12 kuikentjes, nu heeft het arme dier er nog maar 2... Realiseert zij zich dit? Kan zij tellen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dierenmoeders met broedzorg missen jongen wel degelijk. De mate waarin verschilt echter. Juist eenden blijven op de weg zitten waar hun "echtgenoot"doodgereden is, vaak tot ze hetzelfde lot ondergaan. Wat trouw betreft kan de mens een hoop van sommige diersoorten leren. Eenden blijven bij het oversteken van wegen in de berm wachten tot ze er allemaal zijn, of tot duidelijk is dat sommigen het niet gehaald hebben. Ik woon in landelijk gebied met oa. veel eenden en heb de bovenbeschreven gedragingen gadegeslagen. Of ze "verdriet "hebben om omgekomen jongen, weet ik niet, ze hebben wel een soort besef van aantallen, en hebben ontroostbaar verdriet bij het verlies van hun partner. Bij andere dieren, zoals honden, weet de moeder beslist HOEVEEL jongen ze heeft en gaat dan ook op zoek als er een mist. Dieren zullen wellicht dingen ansers beleven als wij mensen, te denken dat ze geen besef hebben van hun jongen en aantallen vind ik een grove onderschatting. Wat wij moeten leren , weten dieren instinctief, dat veel hogere dieren een soort zelfbewustzijn hebben is vastgesteld. Ze kennen zelfs angst en schuldbesef, ze weten donders goed dat ze iets doen wat niet mag en ook kort daarna nog wel. Je moet dieren niet antropomorfiseren( ze als mens zien en ze sommige menselijke eigenschappen toekennen die ze niet hebben, zoals het praten met een hond of kat als zou deze je begrijpen) maar je moet ze vooral ook niet zien als hersenloze wezens zonder gevoel, dat laatste hebben ze zeker wel, in sommige opzichten is hun gevoel beter ontwikkeld dan van een mens. Zo weten mijn honden , enige minuten voordat ik thuisben, dat ik er aan kom. ze kunnen de auto dan beslist nog niet horen en ik kom niet op vaste tijden thuis. Zo hebben enige van mijn hondjes zich het lachen als een mens (vrolijk gezicht trekken en tandjes laten zien) eigen gemaakt (spiegelen) en ook van eenden is bekend dat die zich in hoge mate kunnen binden aan mensen en (andere) dieren. Als ik dus een sliert kuikens op de weg zie, doe ik alles wat redelijkerwijs mogelijk is om ze niet aan te rijden, tenzij ik daarmee mijn medeweggebruikers flink in gevaar breng. Stel dat een eend toch beter kan tellen dan wij denken.... Wij kunnen vaak nog niet eens tot tien tellen! Toegevoegd na 11 minuten: Dus ook twee seconden afstand houden graag, ik wil veilig kunnen remmen voor dieren.

Nee. Die mist ze niet. Net zo min als een goudvis doorheeft dat het in rondjes zwemt. Om te missen moet een besef van 'zelf' aanwezig zijn, en dat is bij dit sot dieren nog niet vastgesteld

Nee dat denk ik niet, ze heeft het veel te druk om ze groot te brengen en tellen kan ze niet. Het gemis zal komen als ze er geen ëén meer heeft.

Nee, dat is het mooie van de natuur. Een eend krijgt 12 kuikentjes. Er gaan er in de natuur meestal een fiks aantal dood. De moedereend doet voor de rest evengoed haar best. Die heeft geen tijd - en geen besef - om stil te staan bij verdriet: het leven gaat door.

Nee totaal niet. (gelukkig maar) Moeten we dadelijk nog opvang tehuizen voor ongelukkige moeder eendjes gaan instellen.

Bij vogels heb je het type nestvlieders en nestblijvers.'Het woord zegt het eigelijk al een beetje. De een droogt op en gaat op stap en de ander droogt op en laat zich nog een tijdje verzorgen en voeden door de ouders. De natuur is er op gebouwd dat dieren verdwijnen voor ze volwassen worden. Het zo niet goed zijn dat alle dieren die geboren werden volwassen zouden worden.Een van de functies van dieren en planten is dat ze weer als voedsel voor anderen (hoger in de voedselketen geplaatste dieren en de mens dienen.)Hoe lager je komt hoe meer nakomelingen hoe meer voedsel voor andere dieren die hoger staan. Verder kennen dieren geen emotie, een eend kan niet rouwen om een verloren jong en richt zich op wat nog over is door haar instinct gedreven en om te voorkomen dat tijden haar rouw de rest ook nog verdwijnt in de maag van een ander dier. Ze zal ongetwijfeld het verschil merken tussen 13 kuikens en 3. Maar missen op emotioneel vlak niet.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100