Ik heb in mijn reactie op het eerste antwoord al aangegeven dat zuurstofarm of -rijk niets te maken heeft met slagaders of aders. Maar de info is niet compleet en daarom maak ik er nu maar een antwoord van.
Ons bloedvatstelsel bestaat uit twee kringlopen: één van en naar de longen (de kleine bloedsomloop) en één van en naar de rest van ons lichaam (de grote bloedsomloop). In de kleine bloedsomloop bevatten slagaders zuurstofarm en CO2-rijk bloed dat afkomstig is uit de grote bloedsomloop. In de longen worden die stoffen uitgewisseld met de lucht en dus stroomt door de aders zuurstofrijk en vrijwel CO2-loos bloed terug naar het hart.
De grote bloedsomloop verzorgt de aanvoer van nuttige stoffen voor alle cellen en de afvoer van de door de cellen geproduceerde afvalstoffen. Op bepaalde plekken in de grote bloedsomloop zitten organen die de samenstelling van het bloed optimaliseren net als de longen. Die hebben echter niet (zoals de longen dat wél hebben) een eigen bloedsomloop. De twee bekendste en grootste zijn nieren en lever.
Toegevoegd na 2 uur:
Er zijn een heleboel verschillende soorten bloedsomloop.
Een kreeft heeft bijvoorbeeld een open bloedvatsysteem. Dat betekent dat er wel een hart is dat het bloed via een paar bloedvaten (die zou je dus slagaders kunnen noemen) het lichaam in pompt, maar dat dat bloed vervolgens vrij door het lichaam stroomt.
En een regenworm heeft een keurig gesloten bloedsomloop, met daarin niet één maar een heel stel harten.
(En er zijn nog veel meer variaties.)