Hoeveel calorieën verdwijnen er via de ontlasting?

Voedingsmiddelen bevatten een bepaalde hoeveelheid calorieën. Meestal wordt aangenomen dat de calorieën die je via de voeding binnenkrijgt, daadwerkelijk door het lichaam worden opgenomen.

In werkelijkheid is de vertering niet perfect. De ontlasting bevat nog vrij veel calorieën. Dit is te zien aan het feit dat in de natuur diverse dieren poep eten, vaak zelfs uitsluitend van poep leven (bepaalde larven). Ook is poep een goede meststof, en dat kan alleen als er nog calorieën inzitten. Verder kan poep beschimmelen (de bekende beschimmelde koeienvla in de wei).

Mijn vraag is:
Hoeveel calorieën verdwijnen er via de ontlasting?

Bijkomende vraag:
Kan dit per persoon verschillen, bijvoorbeeld doordat de ene persoon een efficiëntere spijsvertering heeft dan de andere persoon?
 

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Mensen verliezen 100-250 gram ontlasting per dag. Laten we het voor het gemak op 200 gram houden. Menselijke ontlasting bevat 10-20 % vet, dat is dus maximaal 40 gram vet. 1 gram vet bevat 9 kcal. Per dag verlies je dus ongeveer 9 maal 40 is 360 kcal met je ontlasting. Dat poep een goed meststof is staat hier overigens los van: dat heeft te maken met de aanwezigheid van vrij opneembaar stikstof in de mest (nitraten).

Bronnen:
http://www.britannica.com/EBchecked/topic/...
http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie...

Sommige mensen zoals sommige commando's leren hun uitwerpselen in uiterst geval te recyclen omdat er nog onverteerde resten in zitten welke in noodgevallen het verschil tussen leven en dood. Dit rendement is 10-20% van het voedsel waaruit het gevormd is en hangt sterk af van het voort voedsel en de wijze van eten (goed kauwen etc.) Ook worden sommige stoffen die de eerste ronde onverteerbaar waren door bacteriele omzetting alsnog benutbaar. Als je dus alles zou recyclen zou men tussen de 200 en 400 Kcal kunnen benutten, best veel dus. Het is daarbij van groot belang het materiaal heel goed te kauwen zodat onverteerbare stukjes alsnog ontsloten worden en hun voedingswaarde alsnog wordt benut. Deze info heb ik deels van een majoor BD uit het Nederlandse leger. Toegevoegd na 9 minuten: Er verdwijnt dus via de ontlasting een vergelijkbare hoeveelheid energie dus ongeveer 800-1600Kj en een kleine hoeveelheid onverteerbare vezels die -gedroogd-brandbaar zou zijn. De samenstelling van het voedsel en de wijze van eten alsmede de staat van het gastro intestinale systeem hebben invloed op deze waarde. Afbraakproducten die het lichaam verlaten via de faeces zou naar schatting rond de 100 Kj extra energie kunnen leveren bij verbranding. Gelukkig wint ons spijsverteringsysteem heel veel alsnog bruikbaar materiaal reeds de eerste ronde terug. Met excuses voor deze onorthodoxe benadering. Toegevoegd na 11 minuten: Zou je de faeces verbranden dan zouden ook onverteerbare vezels en afvalstoffen uit het lichaam ongeveer 400-900 Kj aan warmte opleveren. Toegevoegd na 16 minuten: Door storing is er een domme fout opgetreden bovenstaande had 900-1700 Kj moeten zijn voor het equivalent ontlasting van een dagvoeding van 2000-2500 KCal.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100