wat is dit voor beestje? Op de foto hebben ze zich in gevreten in een pakje bandnetelthee. Hoe komen we hiervan af?

Deze beestje zitten bij ons in het kastje waar we onze thee en kruiden in bewaren. Op de foto hebben ze zich in gevreten in een pakje bandnetelthee. Hoe komen we hiervan af?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het is waarschijnlijk een broodkevertje of rijstmeelkevertje. Ze voeden zich met droge zetmeelhoudende producten van brood, pasta maar bijvoorbeeld ook honden of kattenbrokken. Alle besmette producten weggooien, evenals alle niet luchtdicht bewaarde producten ivm eitjes die ze gelegd kunnen hebben. Alle overige dingen goed luchtdicht bewaren en de kast grondig schoonhouden. Mochten ze terug blijven komen of een heuse plaag vormen dan een ongediertebestrijding inschakelen.

Bronnen:
http://www.ggd.amsterdam.nl/menu-ii/dierpl...

In voorraden van voedingsmiddelen kunnen vele soorten insecten voorkomen. o.a. mijt, meelmot, vruchtmot, vlees- en fruitvlieg, klander, meelkever, broodkever, meeltor en nog vele andere. Kevers, torren en klanders hollen graankorrels en/of peulvruchten uit en leggen hierin hun eitjes. De larve holt de korrel verder uit en verpopt zich er in. De larven van motten spinnen kleverige draden waardoor er kluitjes gevormd worden. Enkele veel voorkomende zijn de larven van de meelmot (die voorkomt in bloem, meel, griesmeel etc.) de cacaomot en de groentemot, die wordt aangetroffen in gedroogde groenten en zuidvruchten. Mijten zijn spinachtige diertjes die een ovaalvormig pantser hebben met aan de randen uitstekende poten. Ook zij leggen eitjes waaruit larven komen.Zij worden aangetroffen in kaas en in meel. Kaas kan op den duur helemaal verbrokkelen en meel krijgt een weezoete, honingachtige geur en daarbij een wollig oppervlak. Het eerste, belangrijke advies is: weggooien die voorraden en de voorraadkast goed schoonmaken met zo heet mogelijk water met een reinigingsmiddel. Haal ook de planken van hun plaats want de onbeklede zijkanten van vezelplaat zijn uitstekende holletjes voor torren en kevers. Dat weggooien geldt ook voor alle aanwezige ongeopende papier- en karton-achtige verpakkingen. Begin in een schone kast en verpak alle nieuw aangeschafte voorraden in goed sluitende plastic of glasverpakkingen. ‘n Klein lijstje !!! Patentbloem, aardappelmeel, maizena, pannenkoeken mix, griesmeel, polenta,puddingpoeders, custard, etc. Dan allerlei peulvruchten zoals, gedroogde erwten, bonen, spliterwten, capucijners, kikkererwten etc. Maar ook pasta’s groot en klein. Nog een advies: ga niet kijken of er misschien een onaangetast pakje bij is want dat ene pakje van de oude voorraad kan de nieuwe aanwas volledig opnieuw verpesten. Ga dus rigoureus aan de slag !!! Maar ook dan is besmetting met spinachtige insecten niet uitgesloten want wellicht krijg je het probleem "meegeleverd" . Maar door de afdoende sluiting van plastic of glas blijft dan het probleem beperkt tot dat ene potje. Dit fragment staat in: "VOEDING EN GEZONDHEID" Een praktisch leerboek voor Horeca en Grootkeuken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100