Bestaat er zoiets als langzame en snelle pijn?

Mijn ervaring is (lijkt) dat bijvoorbeeld bij het stoten van een gevoelige teen, het ruim een seconde kan duren voordat er pijn gevoeld wordt.
Op je tong bijten daarentegen, wordt bliksemsnel voelbaar.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Omdat als je je teen stoot het signaal eerst helemaal naar boven, naar je hersenen moet. Pas als het daar is besef je dat het pijn doet. Klinkt gek, maar is echt waar. Je observatie dat het langer duurt klopt dus. :-)

Zoiets bestaat wel, maar dan praat je meer over emotionele pijn als het gaat om langzame pijn. Het voelen van lichamelijke pijn gaat immers altijd snel. Je voelt namelijk via je zenuwen deze maken gebruik van stroompjes en voordat je het kan beseffen voel je de pijn al. Verder zijn er wel gradaties in doffe pijn, stekende pijn enz. Maar helaas is dit bij iedereen wel bekend (iedereen zal het immers wel eens mee gemaakt hebben) Toegevoegd na 2 minuten: Tevens vooral bij kinderen is er een observatie nodig voordat ze pijn hebben. Ze kunnen vallen zonder dat er iets aan de hand is, maar als ze zien dat hun knie bloed dan huilen ze van de pijn. Dit is wel een voorbeeld van langzame pijn op lichamelijk vlak.

Ik denk dat het signaal zo snel gaat (ook al is dat een biochemische reactie) dat die 1,7 meter verschil niet uitmaakt. Misschien heeft het brein prioriteiten voor lichaamsgebieden? Als je chronische pijn hebt kan die prio aangepast worden, je voelt élk dingetje heel snel en heel erg. Misschien hebben de reflexbogen (zie bron) ook invloed op de snelheid van de beleving.

Bronnen:
http://www.encyclo.nl/begrip/reflexboog

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100