Is een vinger- of handafdruk al voldoende om je DNA achtertelaten op mensen of voorwerpen?

.. wat ook genoeg/bruikbaar is voor forensisch onderzoek?
Of moet je echt een kwak slijm of bloed achterlaten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een vingerafdruk bevat zelf geen DNA, maar meestal zitten er wel wat dode huidcellen aan de huid. Dit is voor forensische DNA testen onvoldoende, maar als ze je vingerafdruk hebben dan hebben ze ook geen DNA test meer nodig. De vingerafdruk is namelijk uniek. Voor DNA testen zijn een paar haren nodig, of slijm, bloed, speeksel, sperma e.d. Er moeten cellen in zitten. Toegevoegd na 21 uur: Strikt genomen is het antwoord op je hoofdvraag dus: Ja, je kan huidcellen achterlaten op mensen en voorwerpen en in de kerk van cellen zit het DNA. In je toelichting staat een subvraag: Of het genoeg is voor forensisch onderzoek. Het vastpakken van een deurkruk is onvoldoende. En DNA gaat ook snel achteruit in dode cellen.

In vinger- of handafdruk is voldoende. Ik heb vanmorgen op de radio gehoord dat als je de deurkruk vastpakt je DNA meeneemt van andere die die kruk ook al hebben aangeraakt en daarmee bijvoorbeeld kan worden aangetoond dat je contact met die andere zou hebben gehad zonder dat dat je dat werkelijk hebt gehad. Daaromm is in Nederland nog niet zeker of de dader van de moord op Marianne Vaatstra alleen op het DNA bewijs veroordeeld kan worden. Daaro moeten DNA monsters ook heel voorzichtig worden genomen omdat ze heel makkelijk vervuild kunnen raken. Toegevoegd na 26 seconden: Een kwak bloed of slijm helpt wel, maar is dus niet echt nodig.

Ook bij een hand- of vingerafdruk zou je DNA materiaal kunnen achterlaten, maar juist daarom is het niet bruikbaaar voor forensisch onderzoek: je kunt gemakkelijk DNA van anderen meedragen nadat je die bijvoorbeeld een hand gegeven hebt. Alleen uit wangslijm en andere lichaamscellen die rechtstreeks van jouw lichaam afgenomen zijn zal het DNA ook uitsluitend van jou zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100