Als er een DNAprofiel van de dader is gemaakt en er is ee DNAprofiel dat daarmee vergeleken moet worden, hoe doet men dat?

Dus met welke techniek vergelijken onderzoekers de DNA profielen?

Toegevoegd na 2 uur:
okee, alvast bedankt voor de reacties. maar wat een DNA profiel is, hoe je deze isoleert, vermenigvuldigt ect. weet ik. ik zou alleen graag willen weten hoe de database heet die hier in NL/EU gebruikt wordt en de naam van de software die de vergelijking uitvoert.

Weet jij het antwoord?

/2500

het dna profiel is net iets als de streepje code. Als iemand zijn dna is vast gelegd dan staat dat in een computerprogramma en dat programma is instaat om het profiel te vergelijken.

Een makkelijke manier is om het DNA eerst te dupliceren. Dit gebeurt meestal met bacteriën uit heetwaterbronnen omdat bij hoge temperaturen de DNA-strengen uit elkaar wijken. Als er dan genoeg DNA gedupliceerd is, zodat het monster niet wordt verspild tijdens een fout ofzo, wordt er bijvoorbeeld met DNA-gelelectroforese een bandenpatroon gemaakt. Toegevoegd na 48 seconden: Van de eventuele dader wordt ook DNA afgenomen en dit wordt gedupliceerd en wordt een gelelektroforese op losgelaten. Als de bandenpatronen matchen, spreken we van ""identiek"" DNA. Toegevoegd na 1 minuut: http://nl.wikipedia.org/wiki/Gelelektroforese (zie ook die link) Toegevoegd na 3 minuten: Je ziet dat in mijn plaatje, banen 1 & 10 hetzelfde zijn. Dit zijn ijkbanen. Toegevoegd na 3 minuten: Je ziet dat in mijn plaatje, banen 1 & 10 hetzelfde zijn. Dit zijn ijkbanen. Toegevoegd na 4 minuten: Maar ook banen 6,7 lijken zeer veel op elkaar. Hier wordt dan extra onderzoek naar gedaan. Denk wel, dat dit maar een klein stukje DNA is dat wordt bekeken dmv restrictieenzymen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100