Kunnen alle hondenrassen met elkaar kruisen?

Alle honden zijn na mijn mening afstammelingen van de hond en hebben als wetenschappelijke naam Canis Lupus familiaris. Dus in mijn ogen zouden alle hondenrassen zich met elkaar moeten kunnen kruisen en vruchtbare nakomelingen kunnen voortbrengen.

Maar nou heb ik vandaag al voor de 4e keer gehoord dat dit niet voor alle rassen geld.

Natuurlijk snap ik dat je een Chihuahua teef niet kan kruisen met een Husky Reu. Dan ontploft de Chihuahua :$.
Maar zou het andersom wel kunnen?

En dan heb ik het alleen over of het biologisch mogelijk is, niet zo zeer of die Chihuahua er bij kan.
(stel je zou de sperma injecteren, kunnen er dan vruchtbare nakomelingen voorkomen?)

Toegevoegd na 1 minuut:
het eerste woord 'hond' moet natuurlijk wolf zijn.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het benoemen van rassen is een puur menselijke (kunstmatige) bezigheid op uiterlijke kenmerken (die ook van binnen kunnen zitten, uiteraard). Wat een ras een ras maakt, wordt dus door een groep mensen bepaald en heeft geen wetenschappelijke basis - vroeger vonden ze grote honden misschien mooier en fokten ze daar op door, nu zijn ook van die kleine ratachtige beestjes in trek, dus ook daar wordt op geselecteerd. Wat wel een wetenschappelijke basis heeft - hoewel niet helemaal onbetwist - is de indeling van soorten. In principe wordt een soort gedefinieerd door het feit dat een mannetje en vrouwtje binnen die soort vruchtbare nakomelingen kunnen krijgen, zoals je in je vraag ook noemt. Alle hondenrassen behoren tot de soort 'hond'. Dus alle hondenrassen kunnen in principe met elkaar kruisen. Door het vele doorfokken op uiterlijke kenmerken zijn er in zeer 'pure' rassen echter allerlei afwijkingen binnengeslopen. Sommige (veel?) rassen lopen een groot risico op aangeboren aandoeningen die veel pijn en een vroege dood kunnen veroorzaken. Het zou mij niet verbazen als sommige rassen zo doorgefokt zijn dat ze niet meer vruchtbaar zijn. Maar dan ook met geen enkele andere hond meer, niet binnen en niet buiten het ras. Verder zijn paarden en ezels om eerder genoemde reden verschillende diersoorten. Zij kunnen samen nog wel nageslacht krijgen (paardenpapa + ezelmama = muilezel, paardenmama + ezelpapa = muildier), maar dat nageslacht is doorgaans zelf onvruchtbaar. Het is dus een doodlopende weg. Toch komt het wel eens voor dat een muilezel een levensvatbaar jong krijgt, maar dat is bij hoge uitzondering (zie laatste bron).

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Muildier/muilezel
http://www.ballenbak.net/index.php?bal=arg...
http://www.steljevraag.nl/viewquestion?que...

je zegt het al, het gaat om rassen, niet om verschillende soorten. rassen kunnen onderling kruisen en vruchtbare nakomelingen voortbrengen.

Het is niet per definitie zo dat alle variëteiten van een soort kunnen kruisen. Misschien zou je honden kunnen zien als een soort ringsoort, alleen zijn de verschillende hondenrassen ontstaan door domesticatie en menselijke selectie in plaats van door natuurlijke selectie.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100