Klopt het dat er van bepaalde dieren meer mannetjes geboren worden, zo ja, hoe komt dat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat er bij de diersoort 'mens' meer jongens worden geboren dan meisjes, heeft ook (vooral - denk ik) een cultureel maatschappelijke oorzaak. In de Quest van december 2011 stond daar een uitgebreid artikel over. Hieronder kloppen de cijfers mogelijk niet helemaal; ben de betreffende Quest kwijt. Maar het gaat even om het principe. Wereldwijd ligt het gemiddelde op 103 geboren jongens tegenover 100 geboren meisjes. In China ligt die verhouding veel schever; 115 tegenover 100. Dit komt door de eenkindspolitiek, zeker nu het sinds de vorige eeuw mogelijk is om het geslacht van een nakomeling te weten voor hij wordt geboren. Vanwege culturele waarden (die over de hele wereld voorkomen) willen veel mensen mannelijke nakomelingen, liever dan vrouwelijke. China vult met haar inwoners een zesde van de wereldbevolking, dus dat trekt het gemiddelde voor de soort mens aardig omhoog. Verder zijn er nog andere manieren; in landen waar je wel meer dan een kind 'mag' krijgen (in China geloof ik tegenwoordig ook weer), zullen gezinnen die het krijgen van een zoon belangrijker vinden dan het krijgen van een kind, stoppen met voorplanten als de zoon eenmaal geboren is. Dus als het eerste kind al een zoon is, dan hoeft er geen tweede kind meer te komen. Als het eerste kind een meisje is, dan zal het ouderpaar doorgaan tot er een zoon geboren is. Toenemende welvaart versterkt dit gedrag; waar welvaart toeneemt, daalt het aantal kinderen per gezin doorgaans.

Bronnen:
Quest, december 2011

Als dat zo is dan is er niet één bepaalde oorzaak. Bij krokodillen is het bijvoorbeeld afhankelijk van de temperatuur van de eieren, of het mannetjes of vrouwtjes worden. Dus of de eitjes uitgebroed zijn of alleen gelaten.

Op theoretische gronden is dat onwaarschijnlijk. Als dat zo is dan is het namelijk voordelig voor een vrouwtje om vrouwelijke nakomelingen te krijgen en ongunstig om mannelijke nakomelingen te krijgen omdat de kans dan groot is dat zonen zich niet voortplanten (ze overleven niet, of er is teveel concurrentie om vrouwtjes). Elk gen dat dan weer de balans naar een vrouwelijke nakomeling laat doorslaan is dan gunstig voor het reproductief succes van het vrouwtje. Deze redenering gaat net zo goed op voor de vrouwtjes. Er zijn wel wat bizarre uitzonderingen, zoals sluipwespen waarvan de mannetjes parasieten zijn van vrouwtjes van dezelfde soort, die scheve geslachtsverhoudingen hebben, maar door de bank genomen zal er over de hele populatie genomen een 1:1 verhouding zijn. Op het niveau van het individu kan het wel zo zijn dat het gunstig is om een mannetje dan wel een vrouwtje te produceren, een volgroeid dominant volwassen vrouwelijk hert zal grotere en sterkere jongen kunnen produceren en deze nakomelingen maken later een goede kans een harem te verzamelen (Bambi). Omgekeerd zullen kleinere hindes eerder vrouwelijke nakomelingen hebben.

Bij de mens schijnt het zo te zijn dat er meer mannetjes geboren worden. Als verklaring wordt gegeven dat het y-chromosoom lichter is, waardoor de betreffende zaadcel sneller is en meer kans maakt de eicel te bevruchten dan de zaadcel met het x-chromosoom. Als nut daarvan wordt gewezen op het verlies van mannen bij uitoefeningen van bepaald activiteiten. Bij oorlog bijvoorbeeld.

Ja, bij de mens bijvoorbeeld. Waarom dat zo, heeft te maken met het gegeven dat er in de vruchtbare leeftijd evenveel mannen als vrouwen moeten zijn. Dan is het nodig (en dat verschilt in detail over de wereld) dat er meer jongens geboren worden. Ten eerste omdat kleine jongetjes zwakker zijn dan meisjes. In het eerste levensjaar sterven er meer jongens dan meisjes. Vervolgens leven jongens riskanter met meer doden tot gevolg. En zo omstreeks het 22e levensjaar zijn de aantallen gelijk. Om later door te schieten naar een enorm vrouwenoverschot. Maar omdat de vrouwen emanciperen (lees meer mannen dingen gaan doen) emancipeert ook het doodgaan en nemen in de tijd gezien de sterftecijfers van de vrouwen toe.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100