Wat gebeurt er in je lichaam, dus ook in je brein, als je iets aan 't verwerken bent?

Toegevoegd na 31 minuten:
‘t Is psychologisch verwerken dat ik bedoel. Liefdesverdriet verwerken, in dit geval.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De hersenen zien eruit als een onweerswolk als ze gedachten produceren en registreren. Wat je ziet op een PET-scan is een storm die oplicht in verschillende delen van de hersenen. En de delen die oplichten komen neurologisch overeen met bepaalde functies in ons lichaam. Gedachten brengen lichaamsreacties teweeg zoals woede, waarbij het hart tekeer gaat, het gelaat rood wordt en men harder gaat praten. Hetzelfde gebeurt bij verdriet of liefde. Ook daarbij reageren weer bepaalde lichaamsdelen zoals het aansturen van traanbuisjes, buikpijn, keelpijn of juist een glimlach. Je kunt door een nare gebeurtenis mee te maken ineens zoveel tegelijk te verwerken krijgen dat je hersenen je als het ware beschermen tegen teveel input. Niet alle emoties, gedachten en lichamelijke reacties hoeven dan ineens beleefd te worden. Normaal gesproken komt dat beetje bij beetje weer boven in je bewustzijn zodat het later verwerkt kan worden, of via je dromen. Op die manier verwerk je het verdriet of andere emotie.

Dan gaat het van verwarring tot begrip... Toegevoegd na 2 minuten: En verwarring spant, verkampt en begrip ontspant en weet... Toegevoegd na 8 minuten: uiterlijk en innerlijk gebeurt hetzelfde..

Je brein is net een computer. Of eigenlijk veel beter dan een computer. Ons brein onthoudt ook geuren, situatie's, smaak , gevoel enz. Dus ook emotie's! Bij liefdesverdriet onthoudt hij ook het gezicht , de stem, geuren, gevoel enz. Verlieft zijn is een zeer indringend proces, dat je niet zo maar even aan of uit kan zetten. Ons brein kan er niet zo veel mee, heeft er weinig vat op. .Het vertelt ons wel, o. k. meisje/jongen weg stoppen met verliefd zijn maar zo werkt het niet. Soms gaat verlieft zijn op een bepaalde persoon nooit meer over, maar soms al naar een paar dagen. In ons brein komt telkens weer nieuwe informatie binnen , dat dan weer getoetst wordt en wel of niet wordt opgeslagen. Iedere indruk van buitenaf doet iets aan de al opgeslagen informatie. Daar komt ook nog bij dat het brein na gaat denken over de verbroken relatie en deze uitkomsten hebben ook weer invloed op de al opgeslagen informatie. Zo kan het liefdesverdriet langzaam minder en minder worden totaan het moment dat we het geaccepteerd hebben dat het niet anders is. Dan gaat het heel snel en slijt de rest van het liefdesverdriet weg, we worden weer vrolijk eten weer goed en krijgen er weer zin in. Zeker als er een nieuwe relatie zich aandient. In de praktijk is het echter vaak nog veel ingewikkelder. Het beste medicijn voor liefdes verdriet is nog steeds de tijd.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100