waarom is nederland vroeger niet overstroomd in de gebieden die onder het zeeniveau liggen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Eend eel van nederland was gewoon water (flevopolder bv). Een ander deel bestond uit veen. Als veen nat is, is het heel dik. Als je echter water onttrekt, wordt het dunner en gaat het rotten. Grote delen van NEderland waren heel nat, en met behulp van molens heeft men water onttrokken, om het bewoonbaar te maken. Hierdoor is bv het grootste deel van zuid-holland nu veel lager dan een paar eeuwen geleden: Planten materiaal is uitgedroogt & weg gerot.

Toen was dat nog geen Nederland want toen lag dat gewoon altijd onder water en kan je dus niet van een overstroming spreken.

Nederland lag en ligt achter de duinen, beschermd tegen de zee. Een deel lag dus vroeger ook al onder zeeniveau, hoewel door inklinking (zie andere antwoorden) sommige stukken nu nog lager liggen dan toen. Het grote gevaar kwam (en komt) ook niet van zee, maar van de andere kant, rivieren die veel water aanleveren. Kijk op wikipedia maar eens naar oude kaarten van Nederland, dan zul je zien dat bepaalde gebieden een grote natte zooi waren, waar nu volbebouwde polders liggen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100