Kan iemand me in begrijpelijke taal uitleggen wat er zal gebeuren met het Przewalskipaard en de Wisent, ( zie ook toelichting)?

Het Przewalskipaard en de Wisent zijn zo even twee voorbeelden van dieren die in het wild uitgestorven zijn en die met behulp van fokprogramma's overleven. De huidige Wisenten stammen af van slechts 12 dieren die in gevangenschap werden gehouden, de Przewalskipaarden die nu geherintroduceerd zijn stammen af van slechts 13 individuen.

Ik ben geen expert en van genetica heb ik weinig kaas gegeten. Zou iemand me daarom kunnen vertellen of dergelijke diersoorten wel een reële kans hebben te overleven of zijn dit soort fok- / herintroductieprogramma's slechts uitstel van executie?

Natuurlijk is de mens in grote lijnen medeverantwoordelijk voor de staat waarin sommige soorten zich bevinden, misschien is dat ook wel het geval met bijvoorbeeld de Wisent (door jacht en dergelijke), maar wat ik me tevens afvraag is of het zonder onze tussenkomst waarschijnlijk zou zijn dat een dergelijke diersoort vanzelf zou uitsterven door overige veranderende omstandigheden.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Zover ik het heb begrepen zjn de przewalskipaarden teruggefokt uit paarden die nog ergens genetisch op deze paarden leken. Vanuit verschillende bloedlijnen is er na kruisingen telkens de meest op deze paarden lijkende exemplaren uitgeselecteerd en daar weer mee verder gefokt. Zo kan je bepaalde verloren eigenschappen weer terug fokken. Het werkelijk echte przewalskipaard is natuurlijk uitgestorven en deze lijken er alleen veel op. Toegevoegd na 1 uur: Natuurlijk hebben zulke diersoorten kan op een kans op overleven ,immers het zijn gewoon gezonde dieren zonder inteelt problemen. Het opnieuw uitzetten in de natuur is een ander verhaal, dan zal je precies de reden moeten weten waarom een dier is uitgestorven. Als het een gevolg is van de evolutie/leefomstandigheden dan lijkt het me bij voorbaat al mislukt. Is het een gevolg van menselijke invloed, dan zou je dat mischien kunnen veranderen/aanpassen en zou je herintroductie misschien een kans van slagen hebben. Ooit heb ik me jarenlang verdiept in de biotoop van de levendbarende hagedis. Toen zijn biotoop door de mens alsmaar kleiner werd,leefden deze hagedissen op een soort eilandjes ver van elkaar, zodat er geen contact meer met elkaar was. Inteelt lag nu op de loer. Maar er gebeurde iets heel anders! Een sluipwesp, die eitjes legde op deze hagedissen. de larven hiervan vraten heel langzaam de hagedis van binnen op. Toen hier uit weer nieuwe sluipwespen kwamen werd het totale kleine geisoleerd levende groepje hagedissen aangetast door de sluipwesp en na enkele jaren waren ze verdwenen. Dat is nu precies wat er in onze natuur gebeurd, door invloed van de mens versnipperen de leefgebieden en worden de dieren erg kwetsbaar door gevaar voor inteelt en ziekte.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100