Waar zijn wespen goed voor?

Ieder dier heeft zijn nut op aarde. Ik dacht dat het bestuiven van bloemen voorbehouden was aan bijen. Maar wat doen wespen op de wereld behalve vervelen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Planten zijn bloemen gaan dragen om dieren zover te krijgen om hun voortplanting voor ze te regelen. Hiervoor gebruiken ze tegenwoordig (voornamelij) vogels en insekten. Andere hulpmiddelen die planten gebruiken om voort te planten zijn wind, zwaartekracht, en zelfs brand. Wespen jagen op insectsoorten, en worden daarom ingezet om onze voedselvoorraden te beschermen tegen insekten die plagen zouden veroorzaken. Dit lijkt me een voor de mens totaal niet onbelangrijk nut van die beestjes, en ik vermoed dat zij zich enigszins gekrenkt zullen voelen dat er hier gesuggereerd wordt dat zij geen nut hebben. Verder moet je natuurlijk bedenken dat vanuit evolutionaire biologie geen nut wordt meegegeven aan soorten. Als er een niche is waarbinnen een soort kan overleven wordt deze gevuld. Soorten zijn er omdat er ruimte voor ze is, en ze kunnen overleven binnen de kaders die zij voor zichzelf in beslag hebben genomen. Wanneer er overlap van niches plaatsvindt, of leefgebieden gaan overlappen wegens bevolkingsgroei, zal er onderlingen concurrentie gaan plaatsvinden tussen verschillende soorten in welke het beste deze niche vult. De andere soort zal uitsterven, moeten verplaatsen, of een andere niche moeten zien te vullen. Ik zeg hier specifiek "soort" en niet "diersoort", omdat dit binnen alle onderdelen van het aardse ecosysteem geldt. Alle nut hierin is een kunstmatige toevoeging door de mens. De natuur doet niet aan redenen. De natuur doet niet aan waarom. De natuur doet. Er is geen leidend doel binnen dit systeem. Er is geen richting. Dit lijkt maar zo omdat wij als mensen graag patronen en bedoelingen uit verschijnselen halen.

Ze houden zichzelf in leven.

Waarom zou elk dier een nut moeten hebben? Een dier "is" gewoon. Dat het nut zou moeten hebben is jouw verzinsel. Je moet er dan meteen een entiteit bij verzinnen die dat nut heeft gedefinieerd, en die er vervolgens een dier bij heeft gemaakt. Een dier "is" omdat het kon ontstaan, en omdat het kan blijven bestaan. Of het nuttig is of niet, is niet relevant. Zie de Bronnen voor gerelateerde vragen. Toegevoegd na 18 minuten: Overigens zal ook een wesp een "nut" hebben, als je zo'n behoefte hebt aan een nut. Er zijn vast parasieten die van wespen leven, en er zijn vogels die wespen eten.

Bronnen:
http://www.goeievraag.nl/vraag/bestaan-nut...
http://www.goeievraag.nl/vraag/mensen-enig...
http://www.goeievraag.nl/vraag/nut-teek-zi...

We zien (ook in deze discussie) nut en evolutie vaak als een soort weloverwogen keuzes. Zo van hey, d'r vliegt nog niks in de lucht dus dan laat ik maar vleugels groeien. Zo werkt het dus niet. Evolutie is een soort van random process. Nut kan je definieren als het hebben van een plek in het systeem, het bezetten van een niche. (in biologie termen) Als jouw soort de beste is in die Niche dan blijf je bestaan. Als een ander beter is dan neemt die de boel over. Maar zelfs die niches zijn vaak erg complex. Het antwoord is dus ja, iedere soort heeft zijn nut want dat volgt uit het feit dat deze blijkbaar een niche bezet en dus in het systeem past. ps. waaruit we niet mogen concluderen dat soorten die uitsterven nutteloos zijn. dat komt meestal door menselijk ingrijpen. (voordat jullie zeehondjes gaan knuppelen)

Een van de 'nutten' (ik ben het met de rest van de antwoorden eens dat ook de mens geen nut heeft op aarde) is dat wespen eitjes leggen in Galappeltjes. Daar is ooit iemand opgekomen om uit het resultaat daarvan Inkt te maken. Wellicht een idee waar inkt zoal in onze HISTORIE zo belangrijk voor is geweest? Juist. Anders zat je hier nu een steen te bikken, die ik mogelijk 10 jaar na dato eens zou lezen, als ik toevallig eens jouw kant op kwam :D.

ik dacht altijd dat ze troep opruimde, tuinresten enzo.

wespen zijn nuttig omdat ze leven van afval en aas ze worden alleen maar lastig als je er teveel van krijgt aan het eide van het leefseizoen omdat de werksters dan niet meer zoveel te doen hebben in het nest maar meer naar buiten gaan om voedsel te zoeken voor de overwintering van de koningin. laat ze met rust en in de meeeste gevallen laten ze ons ook met rust

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100