Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waartegen werkt de cellulaire afweer precies en waartegen de humorale afweer?

Macrofagen binden antigenen aan hun receptoreiwitten op hun celmembraan. Nu heb je een antigeenpresterende cel (APC). Deze APC's komen via de lymfe en het bloed in de lymfoide organen terecht. T-lymfocyten worden geactiveerd en delen zich veelvuldig. Er ontstaan drie typen dochtercellen: T-helpercellen, cytotoxische T-cellen en T-geheugencellen. T-helpercellen geven cytokinen af en bepaalde cytokinen stimuleren de ontwikkeling van cytotoxische T-cellen. Deze cellen verlaten de lymfoide organen en vernietigen lichaamscellen die met virussen zijn geinfecteerd. Dit is dus cellulaire afweer, dus cellulaire afweer werkt alleen tegen virussen en niet tegen bacterien?

De cytokinen uit de T-helpercellen kunnen ook de ontwikkeling van B-lymfocyten stimuleren. Deze werken met antistoffen. Antistoffen maken de ziekteverwekker onschadelijk. Dit is dus humorale afweer, werkt dit alleen tegen bacterien en niet tegen virussen?

Resumerend:
Als je een infectie hebt van een virus, wordt er dan altijd een cellulaire afweer opgewekt en bij een infectie van een bacterie altijd een humorale afweer?

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
in: Biologie
1.5K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

Probeer he eens in een normaal begrijpelijk goeie vraag.nl taal uit te leggen
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding