Hoe lang duurde een dag 350 miljoen jaar geleden? En een jaar?

Op aarde bedoel ik natuurlijk.
En waarin kun je dit uitdrukken? Als een jaar korter duurt, maar de dagen zijn bijvoorbeeld ook korter, dan is er nog geen enkele referentie.
En een uur? Is er een manier om de tijd van toen met nu te vergelijken?

Toegevoegd na 4 uur:
Hebben meteoorinslagen in de geschiedenis van de aarde nog noemenswaardige invloed op de lengte van een dag of jaar gehad?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ha, die Wannabee; Doordat de aarde steeds langzamer gaat draaien is het aannemelijk dat een dag oorspronkelijk korter duurde. Maar omdat er geen nauwkeurige waarnemingen van zijn zou er hooguit op grond van een rekenkundige formule eenmin of meer nauwkeurige schatting van te maken zijn. En datzelfde geldt voor een jaar: zonder te weten hoe snel destijds de aarde om de zon draaide is daar weinig zinnigs over te zeggen: misschien zaten er wel veel meer of minder dagen in een jaar. Het uur was hetzelfde: een uur is een afspraak waarin is vastgelegd dat die bestaat uit zestig minuten van zestig seconden. Tenzij je een uur definiëert als een vierentwintigste deel van eeen etmaal natuurlijk....

Een dag (een rondje rond de eigen as) duurde toen aanzienlijk korter. De lengte van een dag neemt ongeveer met een snelheid 0,0015 seconde per eeuw af. Als je deze afname constant veronderstel over en periode van 350 miljoen jaar, dan was de lengte van een siderisch dag toen ongeveer 22½ uur. Fossielen uit het devoon tonen echter aan dat er toen meer dan 400 dagen in een jaar zaten, dan kom je al uit op een daglengte van minder dan 22 uur.

Bronnen:
http://www.worldwidebase.com/science/aarde.shtml

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100