Met welke snelheid 'valt' een vallende ster?

Gisteravond zag ik weer een vallende ster. Het verbaasde mij dat deze ster zich met een gigantisch hoge snelheid verplaatste.
Welke snelheid haalt zo'n vallende ster?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dit ligt tussen de 27.000 tot 45.000 kM/uur wat een soort "venster" is maar hoe dat precies zit wordt een te lang verhaal om hier uit te leggen. De ontstane smelttemperaturen houden grote rotsblokken dan ook maar zelden vol en exploderen dan ook meestal wel in de lucht - de kleintjes gaan wél door en kunnen in een weiland wel 7 meter diep "uitgraven", sommige zoals de put van Workum halen de krant. Maar ook die kleintjes halen lang niet altijd de bodem: om dat te kunnen doen is namelijk een belangrijke "landingshoek" van 17° nodig dat alle vliegtuigen moeten aanhouden - en dus kunnen zelfs de kleinste stenen tussen 0° en 13° en dito tussen 23° tot 90° de aarde onmògelijk ooit bereiken: ze zullen al verdampt zijn alvorens ze de bodem kunnen bereiken. De meeste kans om meteorieten te vinden is aan de beide polen. Het gevonden materiaal is meestal een gestold planeetinwendige, afkomstig van de gordel tussen Mars en Jupiter alwaar weliswaar ruimte is voor een vaste planetenbaan - maar waarin alleen zwáár radioactieve planeetrestanten in een vrijwel cirkelvormige baan om de zon zwerven.

Een meteoor of vallende ster is een kortstondig lichtspoor aan de hemel dat men ziet wanneer een klein stofdeeltje (een meteoroïde) op ca. 100 km hoogte met een enorme snelheid (tot tientallen kilometers per seconde) in de atmosfeer van de Aarde terecht komt.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Meteoor

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100