Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Zijn de zeeen altijd al zo zout geweest,of is dit heel langzaam gekomen. En waar komt dit zout vandaan.?

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
2.9K
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
goeie vraag..eef ;-) +1

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Bij het ontstaan van de aarde (4600 miljoen jaar geleden!) bestond water enkel onder de vorm van gas. De temperatuur daalde, het gas condenseerde en het begon te regenen. Al het water verzamelde zich in de diepten van de aardkorst en daar ontstonden de oceanen. Bij verwering van gesteenten komen chemische stoffen vrij, die zout kunnen vormen en die dan via beken en rivieren in zee terecht komen. Ook via vulkanen op land en in de zeebodem, kunnen er zouten in zee komen.

Toegevoegd na 2 minuten:
De zee wordt niet steeds zouter want er verdwijnt ook zout uit de zee. Langs sommige kusten wordt aan zoutwinning gedaan door het zeewater te laten verdampen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Andere antwoorden (5)

goeie vraag, ik weet wet dat er in oceanen nog steeds zoetwaterstromingen zijn die zich vanaf de noordpool een baan verleggen door de atlantische oceaan.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Door erosie worden zeer langzaam de zeeen zouter. Maar dat is een langduur proces. Maar zouter zullen ze worden.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Door dat het zoete water langs allelei gesteenten loopt, op weg van de bergen naar de zee neemt het allerlei mineralen op en deze gaan met het water mee naar de zee. Doordat er water uit de zee verdampt en geen mineralen meeneemt blijven de mineralen (zouten) achter in zee. Het zoetewater komt weer op in de vorm van regen op het land en stroomt dan weer terug via de zelfde weg als boven. Dus de zee zal op den duur wel zouter gaan worden. Een goed voorbeeld is de dode zee hier komt een rivier op uit maar er is geen uitweg voor dat water. Het is daar heel erg warm dus het water verdampt en de dode zee staat er om bekend dathij heel erg zout is je kan daar dan ook zout kristallen vinden, deze ontstaan doordat het water verdampt en er een verzadiging komt en daar door groeien de kristallen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Zeewater heeft een gemiddelde zoutheid van 3,5%. Dat betekent dat er 35 gram zout zit in elke liter zeewater. Zeewater is echter niet overal even zout. In de Baltische Zee is het water het minst zout en in de Dode Zee is het water zo zout dat je erop kan drijven.

Het zout in de zee komt uit de grond. Sodium (een belangrijk bestanddeel van zout) komt uit de oceaanbodem. Chloride (een ander bestanddeel van zout) komt uit het binnenste van de aarde door middel van vulkanen. Samen vormen sodium en chloride zout.

Wanneer zeewater verdampt, laat het het zout achter. Daardoor blijven de zeeën al vele miljoenen jaren even zout. Wanneer het verdampte water zich tot regen vormt, is het dus niet zout.

Bronnen:
http://www.willemwever.nl/antwoord?vraag=ycieRsHrGmKvKmIP


--------------------------------------------------------------------------------
<-- terug
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
God heeft alles gemaakt. En het lijkt mij dat de zee altijd zout is geweest.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding