Waarom is Rusland geen continent en Australië wel?

Weet jij het antwoord?

/2500

Australië is ook geen continent. Oceanië is een continent waar niet alleen Australië bij hoort, maar bijvoorbeeld ook Nieuw-Zeeland. Rusland is ook geen continent op zich maar behoort voor een deel bij Azië en voor een deel bij Europa.

Een continent is een zeer grote landmassa die niet of vrijwel niet met andere landmassa's verbonden is. Hierbij wordt alleen gelet op land en water, niet op de waterdiepte, onderzeese bergruggen of het continentaal plat. Kortom, Rusland is verbonden met andere landen maar Australië daaraan tegen niet.

Rusland is een onderdeel van het Euraziatische continent. Australië daarentegen ligt als continent geheel vrij: het wordt aan alle kanten door zee omgeven. “Een continent is een zeer grote landmassa die niet of vrijwel niet met andere landmassa's verbonden is. Hierbij wordt alleen gelet op land en water, niet op de waterdiepte, onderzeese bergruggen of het continentaal plat. Op aarde bevinden zich, gerangschikt van groot naar klein, de volgende continenten: Eurazië (bestaande uit de werelddelen Azië en Europa), Afrika, Amerika (Noord-Amerika, Zuid-Amerika), Antarctica en Australië.”

Bronnen:
http://www.britannica.com/ebc/article-9361501
https://nl.wikipedia.org/wiki/Continent

Wat wel of niet een continent is wordt bepaald door conventies ofwel afspraken die worden gehanteerd. Deze kunnen verschillen per locatie, in een bepaald vakgebied of waar mensen er maar afspraken over maken. In de engelse wiki wordt er dieper op ingegaan.

Bronnen:
https://en.wikipedia.org/wiki/Continent

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100