Is er wetenschappelijke consensus over het ontstaan van leven in 'Lost City' of is het de zoveelste theorie die allang ontkracht is?

Als tegenhanger van de theorie van de 'oersoep', waaruit de evolutie van leven ontstaan zou zijn, werd enkele jaren geleden verondersteld dat het leven misschien begon op de bodem van de oceaan, in een warme bron, met een soort pijp erop. Zie voor meer informatie hierover dit artikel:
http://en.wikipedia.org/wiki/Lost_City_(hydrothermal_field)

Hoe kan ik achterhalen of dit voorstel/artikel serieus wordt genomen in de wetenschappelijke wereld of dat dit ondertussen allang is weerlegd in andere artikelen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ook deze theorie is al ontkracht, daarom verwijzen de wetenschappers steeds meer naar buiten de aarde. Maar dat is het probleem verschuiven. Een aantal problemen voor het onstaan van leven zijn deze: 1) Er zijn meer dan 200 aminozuren in de natuur. Voor de vorming van een eiwit moeten alleen 20 aminozuren geselecteerd worden. Als er een ander aminozuur optreedt dan deze 20, kan de eiwit niet ontstaan. 2) Zelfs als het aan alle voorwaarden is voldaan is het een hindernis voor de vorming van een eiwit, als een aminozuur niet op zijn eigen plaats, maar op een andere plaats voorkomt. 3) De aminozuren die het eiwit vormen moeten linksdraaiend zijn. • Hoewel alle eigenschappen van links- en rechtsdraaiende aminozuren hetzelfde zijn, staan ze net als een linker- en rechterhandschoen omgekeerd tegenover elkaar. • In levende structuren bevind zich niet 1 rechtsdraaiend aminozuur. • Als er maar 1 rechtsdraaiend aminozuur tussenkomt, is de eiwit nutteloos. 4) De aminozuren verbinden zich alleen met "peptidebindingen". • Peptidebindingen kunnen alleen opgelost worden als ze bij een hoge temperatuur voor lange tijd worden blootgesteld aan sterke zuren of basen. Deze peptidebindingen zorgen ervoor dat eiwitten robuust en duurzaam zijn. • De aminozuur volgorde die benodigd is voor de vorming van een eiwit dient lineair te zijn. • De gevormde aminozuurketen moet niet een zijn die vertakt en zijkettingen vormt, maar een aaneengeschakelde rechte structuur zijn. Voor het ontstaan van een enkel eiwit moet aan alle benoemde voorwaarden worden voldaan en dan moet deze ook nog gaan leven... Samengevat “alle aminozuren in levende wezens, in alle mensen, dieren, planten, bacteriën en zelfs virussen zijn altijd linksdraaiend. Geen enkel natuurlijk proces kan links en rechts onderscheiden. Op deze wijze is kans voor de vorming van een eiwit t wiskundig gezien nul.”

Nee, het probleem is dat er geen theorie is, alleen vele hypotheses die elk ook weer nieuwe vragen oproepen. Het is een beetje geologie bedrijven zonder platentektoniek. Er waren veel succesvolle hypotheses, maar er was nog geen overkoepelende visie over hoe de geologische verschijnselen ontstonden. We hebben ook een goede theorie over de ontwikkeling van het leven, maar nog geen totaalvisie over het begin van het leven die langzaam steeds meer bevestigd wordt. Ik denk dus dat de Lost City een belangrijke bouwsteen is, zoals vroeger het ontdekken van een nieuw element van het periodiek systeem weer een stapje in de goede richting was. Pas bij de kwantumtheorie en het atoommodel van Bohr kon men het periodiek systeem vanuit eerste principes opbouwen. Wat het ontstaan van leven betreft hebben we die principes nog niet en zijn we eigenlijk nog in de fase van het aandragen van allerlei interessante elementen, waar ook de Lost City toe behoort. Op het ogenblik ontbreken nog veel puzzelstukjes. Ook is er een fundamenteel verschil tussen opbouw van levende zaken en de opbouw van atomen, als je de samenstelling van een atoom kent, dan kun je theoretisch ook alle eigenschappen afleiden. Het leven is meer iets dat op allerlei manieren georganiseerd kan worden, ook terwijl de bouwstenen exact dezelfde zijn. Het is dus misschien wel mogelijk om vanuit de chemie te verklaren dat leven ontstaat, maar het lijkt me onmogelijk dat je dan altijd precies op het soort leven uitkomt dat hier op Aarde aanwezig is.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100