Hoe komt het, dat juist in de zomer het in het Middellandse Zeegebied droog is, terwijl er juist in de zomer bij de Azoren dikwijls lagedruk is?

Vorige week heb ik een vraag gesteld over depressies bij de Azoren. Ik meende, dat bij de Azoren dikwijls hogedrukgebieden zijn. Iemand antwoordde, dat juist in de zomer, vooral bij opwarming van de aarde, veelal lagedrukgebieden bij de Azoren aanwezig zijn. De Middellandse Zee ligt ongeveer op dezelfde breedtegraad als de Azoren. Het Iberisch schiereiland ligt er relatief dicht bij. Toch is het rond de Middellandse Zee juist in de zomer vaak droog. Je zou dan eerder moeten verwachten, dat het er in de winter vaak droog moet zijn, omdat er dan veelal hogedruk bij de Azoren aanwezig is. Hoe zit dat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Gedurende e wintermaanden staat de Middellandse Zee onder invloed van Atlantische stormen , beetje zoals bij ons , maar deze die afgebogen worden. Die vooral Westenwinden zijn doorgaans niet koud , maar wel nat. (Er zijn dan ook wel plaatselijke landwinden , maar die spelen in de Winter , minder een rol. Men spreekt over Mediterraan Klimaat al zijnde een apart weertype (bestaat ook in Californië , delen van Zuid-Afrika en Zuidwest Australië overigens) Maar eigenlijk zijn er twee Mediterrane weertypes : koud Mediterraan en Warm Mediterraan. Koud Mediterraan is bijvoorbeeld de Po-vlakte of Kroatië , waar de Winters merkelijk kouder zijn en het stevig kan vriezen en hoort tot het gematigd klimaat , zoals wij. Het Cs (Köppen) , het warme Mediterraan klimaat (zoals Kreta, Djerba ...) behoort reeds tot de sub-tropen met temperaturen die in de Winter in de buurt van 14°C liggen en in de Zomer tot 26°C , met veel uitschieters. In de Zomermaanden is he klimaat vooral onderhevig aan hete landwinden , die van alle kanten komen ,met typische namen zoals de 'hete droge' sirocco , De felle warme landlucht in Zuid Frankrijk : de mistral , de bora etc (zie kaartje) De lage druk op de Azoren , is in de Zomer verantwoordelijk voor hevige stormen op Madeira ,sommige Canarische eilanden en de meest Westelijke Kaapverdische zelfs (stormen die vroeger voor ons bestemd waren) : dat is gematigd (Azoren ,Madeira) sub-tropisch tot tropisch : Canarische Eilanden ,Kaapverdië : sommige eilanden hebben zelfs bijna een woestijnklimaat (maar niet mediterraans)

omdat er bij de doorgang van gibraltar een hoge druk gebied licht dat er voor zorgt dat er geen vochtige lucht van de atlantische oceaan komt. en in het middellandse zee gebied regen kan veroorzaken.(dit geld alleen voor de zomer) Toegevoegd na 1 minuut: en door het jaar heen verschillen de hoge en lage druk gebieden in brete graat en als je nog meer wil weten over dit soort vragen kijk dan eens op klimaatgek.nl

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100