Waarom moeten 'studie' reizen op de middelbare school zoveel kosten?

Mijn zoon gaat skieen in Oostenrijk, 5 dagen , kosten 400 euro.
Ik vind het erg veel geld, met drie jongens op de middelbare school hakt dit er ook weer flink in. Gun het hem van harte, maar snap niet waarom het nodig is, zeker in deze tijd. Ik zal toch niet de enige zijn die dit niet zomaar klaar heeft liggen.

Had er wel op gerekend, maar niet op 400, dacht 250 ofzo. Jongste komt net van een kamp terug, Ameland , 5 dagen 150 euro, dat is toch ook leuk.
Moet nu wel even 550 voor 'schoolreisjes' ophoesten in een paar maanden tijd.
Kunnen andere ouders dit wel opbrengen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Veel ouders kunnen het wel opbrengen, zeker met de kleine gemiddelde gezinssamenstelling tegenwoordig. Ik lees je verhaal vooral als moeder die bang is dat haar zoon buiten de boot valt. Het is vervelend dat jullie dat - vrijwillige - reisje niet kunnen betalen, maar ik lees ook dat hij niet de enige is die niet meegaat. Het is vervelend dat leeftijdgenoten meer hebben dan hij, maar dat is in het echte leven ook zo en dat zal altijd zo blijven. Toen ik in de vijfde zat, was er een reis van 900 gulden. Ik ben ook niet mee geweest, lekker andere dingen gedaan. Zo erg is het ook weer niet en je kweekt weerbaarheid tegen peer pressure.

Dit soort reizen zijn niet verplicht. Ook bij mijn zoon op school zijn ze wezen skiën, maar hij is niet meegegaan. Niet omdat ik het niet had kunnen of willen betalen, maar gewoon omdat het vrijwillig was en een paar van zijn vrienden ook niet meegingen. een school biedt dit soort reizen aan zodat kinderen ook gezamenlijk dingen kunnen beleven die voor een heel gezin misschien te duur zijn. Op deze manier kost het je geen geld om te skiën voor een heel gezin, maar slechts voor één persoon. Je kunt het ook zien als een soort kamp. De accommodatie moet betaald worden, de skilessen, de reis en de begeleiding. 400 euro voor 5 dagen skiën is dan omgerekend niet overdreven duur, vergelijk het maar eens met een gewone skivakantie.

Op skivakantie gaan is behoorlijk prijzig. denk aan overnachting,eten,vervoer,huur materiaal,lessen,liftpas,enz enz. Op de school van mijn kinderen is het niet verplicht om mee te gaan ,en als je kijkt dat van de 8 klassen samen er in het totaal misschien 25-30 personen meegaan valt dat best mee ,mijn kinderen zijn ook niet mee gegaan ,meer ook omdat wij zelf ook op skivakantie gaan . en ik het niet nodig vind om inderdaad ook nog eens dat bedrag op tafel te leggen. dus is het bij jullie verplicht om mee te gaan ? want dat zou ik toch niet zo fraai vinden ,dat je ouders verplicht stelt om zo veel geld uit te geven voor een schoolreisje.

Ik vind het nogal wat, dat scholen dit soort uitstapjes organiseren. Zo'n skivakantie, daar komt van alles bij kijken. ( materiaal huren/ skipas skilift enzovoort) En Oostenrijk is sowieso al een tamelijk duur land. Als je meerdere kinderen hebt word je hier maar mooi mee opgezadeld. ik vind je opmerkingen erover heel terecht. Het is iets wat bij de scholen moet worden aangekaart. Ouders willen hun kind misschien niet in verlegenheid brengen, maar als niemand iets zegt, blijft dit doorgaan en wordt het misschien nog gekker. Je zult maar een stuk of 5 schoolgaande kinderen hebben en een modaal inkomen te besteden hebben. Dan gaat het toch niet. Dat is heel wreed tegenover de kinderen.

Je vergeet het zakgeld nog mee te rekenen :-( Het hakt er in derdaad helaas altijd erg in. Ik liet ze altijd een gedeelte zelf betalen... wilde ze graag dan hadden ze het er voor over maar meestal hoefde het dan ineens niet meer zo nodig. Jammer dat er nooit geen rekening wordt gehouden met gescheiden ouders bijvoorbeeld die dat toch echt niet kunnen ophoesten bijvoorbeeld. Dan werd er op school ook nog zo'n 2 keer in het jaar een uitje naar pizzeria en biosscoop gehouden, georganiseerd door de mentor. Ook niet verplicht maar ja.. nee zeggen doe je ook niet. Ik snap wel dat die buitenlandse reisjes veel kosten, maar waarom nu gelijk skieen? Een reisje parijs als je Frans studeert snap ik nog wel maar dat skieen zie ik niet zo eigenlijk wat dat er mee te maken heeft.

Zo'n reisje kost inderdaad veel geld. Het is echter wel een heel avontuur, dus het geld misschien wel meer dan waard. Het is echter niet verplicht om mee te gaan. Wie er voor kiest om thuis te blijven, zal op school een vervangend lesprogramma krijgen. Veel scholen hebben trouwens ook een subsidiepotje, voor ouders die het echt niet kunnen betalen. U zult waarschijnlijk de nodige stukken moeten overleggen, dat u het financieel niet kan behappen, om de reis voor uw zoon te betalen, waarna u een financiele bijdrage kunt krijgen. Informeer hier eens na bij uw school. Dit soort aanvragen worden discreet behandeld en de overige leerlingen zullen niet te weten komen, dat uw zoon een bijdrage via de school heeft ontvangen.

Omdat het gewoon duur is om op te zetten. Buiten het feit dat je er heen moet (Busreis) een hotel nodig hebt & moet eten, heb je vervoer naar de piste nodig (De bus blijft dus) een skipas en ski / schoenen huur. En dan kom je snel bij dat soort bedragen als je naar een skigebied gaat wat niet te ver buiten populaire gebieden ligt. Je kan natuurlijk zeggen tegen je kinderen: Je mag mee, maar je moet zelf een deel betalen. Mijn ouders hebben mij altijd de helft zelf laten verdienen. Dat is een kwestie van een maand het geld van je bijbaantje op zaterdag weg zetten

Op mijn oude school was er inderdaad ook maar een hele kleine groep die meeging, dan is het heel makkelijk om thuis te blijven - helemaal omdat het in de vakantie viel, dan kan je als tiener ook nog zeggen: ik heb geen zin om mijn vakantie daarvoor op te offeren. Geeft al een extra 'smoesje' als je ouders het niet op kunnen brengen. Misschien kan je bij de school navragen of er ook goedkopere dingen georganiseerd kunnen worden. Wij hadden een zeilweek, voor volgens mij ook 150,- pp zo uit mijn hoofd. Een week/kamp in Nederland, of iets waarbij gekampeerd wordt, kan veel goedkoper uitpakken, en dan kunnen alle kinderen in ieder geval met een deel van dit soort dingen mee.

Inderdaad het is niet leuk meer en wat leren ze ervan. Het gaat allemaal onder het mom van de taal te leren of andere culturen te leren kennen, maar als ze terug zijn blijkt het altijd maar weer dat het gewoon een leuk uitje was. Ik denk dat het erg leuk is om leerkracht te zijn want zo'n reisje is waarschijnlijk leuker den goed les te geven. Ik heb afgesproken dat elk kind van mij een keer mee mag op zo'n reisje als de prijs redelijk is. Maar het is als ouder erg vervelen om nee te moeten zeggen. Als het echt erg belangrijk is moet de overheid dit soort reisjes maar gaan betalen. Ik denk dat het dan zo is afgelopen.

Omdat de scholen het zelf niet hoeven te betalen en kennelijk te dom zijn om te begrijpen dat voor sommige mensen 400 euro heel veel geld is.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100