Wat is een master opleiding?

Ik wil graag na mijn HBO studie een master over hetzelfde onderwerp doen. Maar wat is dit precies? Is het alleen voor afgestudeerde HBO studenten of kan het ook als je een VWO diploma hebt? Verder vroeg ik me af hoe lang dit duurt, en of het ook verkort kan worden als ik mijn huidige opleiding heb afgerond, doordat ik al veel voorkennis heb.

Weet jij het antwoord?

/2500

Een master opleiding is voor zowel HBO studenten als mensen met een VWO diploma. Als je van het HBO afkomt, kun je met de juiste achtergrond de master vaak halen in 1-2 jaar.

Een masteropleiding kun je niet direct na je vwo doen, zoals Janini aangeeft. Na het vwo kun je starten met een hbo-bachelor of een wo-bachelor, en na die bachelor kun je een masteropleiding gaan doen. Na het hbo moet je vaak eerst een premaster doen voordat je een universitaire master kunt gaan doen. Een wo-bachelor in hetzelfde vakgebied geeft direct toegang tot de universitaire master. Dit kun je niet verkort doen, omdat iedereen geacht wordt die voorkennis te bezitten. Dat zou alleen kunnen als je een andere master hebt gedaan met enige overlap. Een masteropleiding kun je het beste zien als verdieping en als specialisatie. Vaak geeft één bachelor direct toegang tot meerdere masteropleidingen. Masters duren inderdaad vaak 1 tot 2 jaar.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100