Mag school mij tegenhouden een vak te kiezen? (E&M)

Na de zomervakantie ga ik naar 4 VWO. Ik heb mijn hele vakkenpakket al gekozen. Allemaal fijn enzo, maar ik ben dus - blijkbaar - de enige van totaal 60 leerlingen die Frans én Duits kiest als talen.
Nu krijg ik vanmorgen een telefoontje van mijn decaan van school, die zegt dat de schooldirectie heeft besloten dat dat niet gaat gebeuren en dwong me dus om 1 van die twee te kiezen.
Nu is het zo dat ik later wat met die 2 talen wil gaan doen. Mag dit wel/kan ik hier niet tegen ingaan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat kan, om voor 1 leerling álle roosters om te gooien gaat te ver.

Het is aan de school om dit te bepalen. Waarschijnlijk willen ze deze lessen in dezelfde uren plannen. Een rooster maken in de bovenbouw is al erg lastig, en soms lukt het niet om aan alle specifieke wensen te voldoen. Als je het aankunt, zou je kunnen vragen of je de vakken om en om mag volgen. Dus 1x in de week Duits, en 1x in de week Frans, in plaats van 2x per week Bij mij op school volgden sommige mensen zo Kunst en Aardrijkskunde tegelijk. Maar dan nog is het aan de school om te beslissen of ze hiermee akkoord gaan.

Ze mogen je niet verbieden die 2 vakken te volgen. Ze bieden beide vakken ook aan. Dat hun aanbod dan niet in je rooster past, is jouw probleem. En daarvoor kunnen ze je proberen te behoeden door te zeggen: "Wij kunnen deze vakken niet op een haalbare wijze aan je aanbieden". Maar het staat je in principe vrij om toch voor beide te kiezen, met als gevolg dat je bijv. structureel een ander vak mist (en dus geen cijfers haalt, en dus geen examen kan doen, en dus nooit je diploma kan halen); of om bijvoorbeeld een school te kiezen die je wel een dergelijk pakket kan aanbieden. Ik geloof dat het inmiddels te laat is om te switchen van school, e.e.a. moet voor een bepaalde datum allemaal rond zijn. Wat je kan doen is, contact opnemen met de leerplichtambtenaar in je gemeente, en die het probleem voorleggen. Afhankelijk van hoe die in zijn werk staat, zou die met je mee kunnen denken.

Nee dat kan niet. Bij mij hebben ze ook zit doorzeuren over mijn vakkenpakket. Maar ze zijn verplicht je deze vakken aan te bieden. Al ligt het er wel aan dat je niet alle vakken kan nemen. Een maximum van 13, kijk even bij je leerling statuten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100