Waarom leren we zoveel op school, terwijl we de helft misschien maar nodig hebben?

We leren nu bijvoorbeeld:

Geschiedenis
Wiskunde
Frans
Nederlands
Sociale levens vorming
Beeldende vorming
Engels
Natuur/scheikunde (nask)
Biologie

Nouw, oke.
Het is misschien fijn om wat belangrijke dingen te weten van de geschiedenis.. maar om nouw alle griekse goden te kennen?
En later zou het misschien in het zakenleven handig zijn frans te leren, maar standaard gebruiken we dat echt niet / bijna niet.
Nederlands is wel handig om te leren, wel zo fijn een beetje goede grammatica..
Wiskunde, lijkt me deels wel handig, maar om nouw allemaal te leren van:
Hoogtelijnen
Zwaartelijnen
Zwaartepunten
Midelloodlijn
Rekenen met letters e.d
Letters in formules omzetten naar cijfers(?)
En dan is dat alleen nog dit hoofdstuk + 1e paragraaf volgende hoofdstuk..

En biologie:
Ook wel handig om te weten hoe een mens deels in elkaar zit, maar om nouw elke plant te kennen en hoe dat allemaal precies gaat..? Als je er geïnteresseerd in bent zou je er ook wel voor leren lijkt mij.

Wat denken jullie hiervan?

Grotjes

Toegevoegd na 15 seconden:
excuses, Grotjes moest groetjes zijn:)

Toegevoegd na 1 minuut:
de 1e lijst van wat we allemaal leren is nog niet compleet natuurlijk, maar even een deel van gemiddelde havo leerling..

Toegevoegd na 1 uur:
oke.. het is dus goed voor onze algemene kennis,
iemand nog verdere toevoegingen?:)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je moet als kind nog ontdekken wat je leuk vindt en waarin je goed bent of zelfs een talent voor hebt. Alleen daarom al wordt zoveel aangeboden aan diversiteit. Als kind vindt je bijv. geschiedenis niet leuk en je ziet het nut er niet van in want; "Wat heb ik er nou aan om te weten wanneer en door wie en waarom Willem van Oranje is vermoord". Totdat ineens een interessant gesprek op tv is waardoor je ineens geïnteresseerd raakt in de historie van ons land of misschien de wereld. De basis is al gelegd door de geschiedenis lessen die je op school gehad hebt. Ik zag bijv. nooit het nut ervan in om te weten hoeveel luchtdruk er op mijn bord soep van die en die diameter en zoveel diepte heerste. Als ik echter ineens een beroep op natuurkundig vlak leuk zou hebben gevonden, had ik toch die basis nodig gehad. Mijn zoon van 15 vond rekenen altijd vreselijk totdat hij wiskunde kreeg in het voortgezet onderwijs. Hij heeft niets met cijfers maar zijn ruimtelijk inzicht is bovengemiddeld en hij denkt erg creatief, hij koos dus echt voor de beta vakken en liet economie vallen, maar de basis van het rekenen met cijfers kent hij wel. Het is dus eigenlijk alleen maar basis wat we op school leren en die moet dus op alle vlakken zijn en zo uitgebreid mogelijk om weer te kunnen linken met elkaar. Je hebt nl. biologie nodig als je arts wilt worden maar ook als je botanicus ofzo wilt worden. Daarvoor moet je wel weten waar het over gaat en om je interesse te stimuleren. Stel dat je nergens iets van wist, dan ben je als volwassene snel uitgepraat en werd je al snel als 'dom' uitgemaakt. Het behoort tot je algemene ontwikkeling en op hoe meer fronten je iets weet, hoe meer je gewaardeerd wordt als ' die weet waar hij het over heeft, die is niet dom, die kan je niets wijsmaken'. Je zal dan eerder gerespecteerd worden en serieus genomen worden.

Alles is nodig voor je algemene ontwikkeling. Je hebt ook nog iets aan al die kennis later. Kun je mee praten over dingen anders wordt het wel eenzijdig om met je te praten

hee wat toevallig dit hadden wij ook aan onze wiskunde leraar gevraagd en die gaf als antwoord dat het goed is voor onze algemene kennis en dat we dan niet dom overkomen in de maatschappij

Bronnen:
mijn wiskunde docent

Natuurlijk lijkt het nu heel overbodig, maar voor later kan het best handig zijn. Je krijgt zo een goede algemene ontwikkeling. En zelf ga je de keuze maken, wat vind ik interessant en leuk om werkelijk te onthouden. Je weet nooit hoe het later allemaal verloopt en kan het nog eens heel goed uitkomen dat je het ooit geleerd hebt. Misschien kom je nog wel eens in de finale van een kennisquiz.....

het is altijd handig om wat extra te weten

Heb je wel eens gehoord van algemene ontwikkeling? Het is buitengewoon prettig om daarover te beschikken. En nou, in de betekenis van nu, schrijf je zonder w op het eind. Leer het nu maar, het komt je in latere leven, en misschien je leven nu al, heel erg ten goede.

Misschien heb je maar de helft van wat je leert, ook echt nodig, maar je weet van te voren nooit, wélke helft. Tijdens je schooltijd kom je er pas een beetje achter waar je voor wil gaan doorleren, en dan is een deel van die kennis wel degelijk nodig. En in je latere werkzame leven zul je ook nog wel eens tegenkomen dat dingen die je op de middelbare school geleerd hebt, waar je nóóit meer aan gedacht had, opeens weer wél nodig zijn. En dan is het alleen maar een kwestie van weer opgraven uit je geheugen. En verder is het natuurlijk leuk als je tijdens een praatje een beetje intelligent mee kunt praten!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100