Moet ik als ZZP'er inkomstenbelasting betalen over (ongebruikte) inkomsten die gestort zijn op een zakelijke rekening in de naam van mijn onderneming?

Hi! Ik ben sinds ongeveer een jaar ZZP'er en moet straks voor het eerst belastingaangifte doen. Voor mijn onderneming heb ik een zakelijke rekening bij ING, deze staat dus niet op mijn naam maar op mijn onderneming (geregistreert bij de KVK, belastingdienst etc). Ik vroeg mij af, moet ik over al het geld wat door klanten op deze rekening is gestort inkomstenbelasting betalen? Ik heb namelijk maar ongeveer 10% overgestort naar mijn persoonlijke rekening en gebruikt voor persoonlijke doeleinden. Dit zou dus als loon gezien worden.

Moet ik toch over alles 36,66% betalen? De rechtsvorm van mijn onderneming is een eenmanszaak.

B.v. (niet op waarheid gebaseerd)

Binnengekomen op zakelijke rekening: €10.000,-
Overgestort naar persoonlijke rekening: €1.000,-
Belasting: 0,3666 * €10.000,- = €3.666,-
(Niet rekening gehouden met algemene heffingskorting etc etc.)

Weet jij het antwoord?

/2500

Bij een eenmanszaak moet je inkomstenbelasting betalen over de boekhoudkundige winst. Die winst wordt niet beïnvloed door privéopnames; hoeveel je overmaakt naar jezelf is dus niet van belang. Bij een eenmanszaak is er geen sprake loon. Als jij in dit voorbeeld 10.000 euro omzet hebt en geen aftrekbare kosten, dan moet je 10.000 als inkomsten opgeven in je aangifte inkomstenbelasting. Leestip: Handboek Ondernemen van de Belastingdienst.

Bronnen:
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/con...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100