Onder welke ondernemersvorm valt een gemeente of andere overheidsinstantie?

Weet jij het antwoord?

/2500

Een gemeente is een publiekrechtelijke rechtspersoon: Een rechtspersoon is een juridische constructie waardoor een abstracte entiteit of organisatie op kan treden als een volwaardig en handelingsbekwaam persoon in het rechtsverkeer behept met rechten en plichten zoals een natuurlijk persoon dat kan doen, dat wil zeggen, ook een rechtssubject wordt. Een publiekrechtelijke rechtspersoon wordt door een officiële akte van de overheid geconstitueerd https://nl.wikipedia.org/wiki/Rechtspersoon Toegevoegd na 8 minuten: In de hoedanigheid van een publiekrechtelijk rechtspersoon treedt de gemeente op in op de markt van overeenkomsten etc. in die zin is dat dus zijn ondernemingsvorm.

We spreken dan van een 'Publiekelijke Ondernemingsvorm'. Deze zijn opgericht door de overheid. Vormen zijn de staat, provincies, gemeenten, maar ook waterschappen, bedrijf- en productschappen vallen hieronder, zolang ze onder de overheid vallen.

Om vast te kunnen stellen welke “ondernemersvorm” de overheden zouden kunnen hebben moet je eerst weten wie onder een ondernemersvorm (rechtsvorm) kan vallen. Ondernemingen zijn: commanditaire vennootschap, besloten vennootschap, naamloze vennootschap, coöperatieve vereniging en stichting (rechtspersonen). Een eenmanszaak en vennootschap onder firma zijn natuurlijke rechtspersonen) Zoals je ziet valt een overheidsinstantie (mv de overheden) niet onder de definitie Onderneming en heeft dus ook geen ondernemingsvorm en is dus geen rechtspersoon. Zij kunnen wel een ‘publiekelijk’ rechtspersoon zijn door het bezitten van rechtspersoonlijkheid op grond van het Burgerlijk wetboek Boek 2, artikel 1 Een publiekrechtelijk rechtspersoon zijn betekent dat zij over bepaalde zaken regels mogen maken en beslissingen mogen nemen. Het zijn zeer gelimiteerde bevoegdheden en kunnen voor iedere overheidsinstantie verschillen. Een Publiekrechtelijke rechtspersoon, zoals de De Staat , een provincie , een gemeente , een waterschap of een lichaam waaraan krachtens de Grondwet regelgevende bevoegdheid is verleend maakt hen geen ondernemer, daar zijn de bevoegdheden te verschillend en te gelimiteerd voor. Toegevoegd na 6 minuten: http://tax.kadaster.nl/resource?subject=http%3A%2F%2Ftax.kadaster.nl%2Fid%2Fbegrip%2FPubliekrechtelijke_rechtspersoon Toegevoegd na 15 minuten: De vorm Publiekelijk rechtspersoon speelt geen rol van betekenis voor de burger, omdat deze rechtsvorm alleen voor de overheid beschikbaar is. https://www.overheid.nl/zo-werkt-de-overheid/wie-vormen-de-overheid/ Toegevoegd na 7 uur: De vorm Publiekelijk rechtspersoon moet zijn: De vorm Publiekrechtelijke rechtspersoon

Bronnen:
http://wetten.overheid.nl/BWBR0003045/2016...
https://www.finler.nl/rechtsvorm/

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100