Mag je als freelancer jezelf verhuren aan een BV waar je zelf aandelen in hebt? Ik ben met name geïnteresseerd in hoe de belastingdienst dit ziet...

Toegevoegd na 1 uur:
De BV zal het komende jaar geen winst draaien en dus ook geen dividend uitkeren. Het gaat om een klein aandeel van 12,5 %.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, dat mag niet. Je hebt 12,5% van de aandelen, dat betekent dat je volgens de wet inkomstenbelasting 2001 een aanmerkelijk belang hebt. Uit de wet op de loonbelastingen (artikel 4 lid d) en het uitvoeringsbesluit loonbelastingen 1965 (artikel 2h) stelt het volgende: "Als dienstbetrekking wordt voorts beschouwd de arbeidsverhouding van degene die arbeid verricht ten behoeve van een vennootschap waarin hij een aanmerkelijk belang heeft in de zin van de Wet inkomstenbelasting 2001 ingeval die arbeidsverhouding niet reeds op grond van de wet of de artikelen 2 tot en met 2c, in samenhang met artikel 2e of artikel 2g, als dienstbetrekking wordt beschouwd." Dat is dus hier het geval. Dat betekent dat als jij werkzaamheden voor je BV wilt gaan doen, dat jij dat in loondienst moet doen. Let daarbij ook op de gebruikelijk loon regeling, die aanvullende eisen stelt ten aanzien van de hoogte van je vergoeding. Toegevoegd na 6 minuten: In de eerste alinea loopt de zin niet helemaal lekker: De wet op de loonbelastingen (artikel 4 lid d) en het uitvoeringsbesluit loonbelastingen 1965 (artikel 2h) regelt het als volgt:

Bronnen:
http://wetten.overheid.nl/BWBR0002471/Hoof...
http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/conn...
http://www.belastingdienstpensioensite.nl/...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100