Het is heel simpel:
Of de jurist BTW-plichtig is of niet, daar heb jij niets mee te maken. Dat heeft alleen invloed op de factuiren die die jurist stuurt naar *zijn* klanten.
Waar je wel mee te maken hebt: *jij* bent BTW-plichtig. Dat betekent dat jij over iedere factuur (uitgezonderd bijzondere gevalen met klanten in het buitenland) BTW *moet* afdragen. Je kúnt die BTW als je dat graag wilt, niet doorberekenen aan de klant. Dan moet je die BTW uit eigen zak betalen.
Maar omdat jij gekke henkie niet bent, bereken je de BTW natuurlijk wel door aan de klant, en vermeld je die dus ook keurig volgens de eisen die de Belastingdienst stelt op de factuur.
Zolang je bij de offerte/prijsopgaaf netjes hebt vermeld dat je prijzen exclusief BTW zijn, kan de jurist niet beweren dat hij de overeenkomst heeft gesloten in de veronderstelling dat het zou gaan om totaaltarieven. Die jurist moet dus gewoon de BTW betalen die je aan hem hebt doorberekend. Net zoals wanneer tante Truus, die zelf niet BTW-plichtig is, gewoon de prijs inclusief BTW moet betalen als ze een nieuwe staafmixer koopt.
Overigens: een jurist die denkt dat hij niet BTW-plichtig is, omdat hij dat 'volgens zeggen' heeft gehoord? Wat een flutjurist. Als hij ook echt *werkt* als jurist, voor eigen rekening en risico, is hij wel degenlijk BTW-plichtig.
Het is een kwestie van tijd voordat de Belastingdienst aanklopt bij die meneer. En als ze dan bij het doorspitten van zijn administratie jouw factuur tegenkomen, wil je wel dat die helemaal in orde is. Als daar geen BTW op staat, kun je erop rekenen dat ze vervolgens bij jou aan komen kloppen.