Boek uitbrengen als privépersoon en inkomsten; hoe administratief doen samen met mijn eigen bedrijf (eenmanszaak)?

Het is een beetje een rare zin/ vraag geworden, maar weet het niet zo goed anders te omschrijven. Vandaar de uitleg erbij.

Momenteel heb ik een eigen bedrijf als zelfstandig ondernemer. Hiervoor heb ik een administratie, kvk, btw nummer etc.

Nu weet ik nog niet zo lang dat ik het syndroom van Klinefelter heb, en omdat ik tegen zoveel vragen en dergelijke aanliep, die niemand als antwoord had, heb ik besloten een boek erover te schrijven. Het boek is nog niet klaar, maar ik werk al wel aan de laatste hoofdstukken. Hierbij ga ik dus langzaam maar zeker ook nadenken hoe ik het in de markt ga zetten en niet onbelangrijk; de administratie erachter. Ik ga het boek immers verkopen. Ik kan het boek, gezien het een privéproject is, niet naar mijn gevoel zetten op de balans van mijn eenmanszaak. Maar wat is de meest handige manier om de inkomsten/uitgaven van het boek, bij te houden, dan wel aan te geven qua belastingen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Uit je verhaal blijkt dat het schrijven en uitgeven van een boek vrij ver van je eigen werkzaamheden liggen. Daarom zal het bij de Belastingdienst voor de inkomstenbelasting vrijwel zeker onder resultaat uit overige werkzaamheden (ROW). Daarmee blijft nog de vraag hoe het zit met de omzetbelasting. Als je het boek uitbrengt bij een uitgever dan doet de uitgever de administratieve handelingen zoals het berekenen van BTW. Jij krijgt de betalingen van de uitgever. Hij stuurt je aan het eind van het jaar een specificatie. Deze geef je op je aangifte op als ROW. Dat is dus apart van de winst uit onderneming. Je krijgt niet te maken met de omzetbelasting. Als je het in eigen beheer uitgeeft dan zijn er twee situaties. In de eerste situatie doe je het via een print-on-demand service. Zij verzorgen de betaling tussen jou en de klant. Zij zullen altijd 6% BTW rekenen. De afhandeling naar jou toe zal dan lijken op de afhandeling van een normale uitgever: jij krijgt een netto uitbetaling. Deze geef je aan als ROW. Als je het helemaal in eigen beheer doet, dus zelf een drukker vinden, en zelf de verkoop regelen dan kom je in een soort schemergebied. De Belastingdienst vindt dat jij ondernemer voor de omzetbelasting bent als je regelmatig belastbare prestaties doet. Wat is regelmatig bij de verkoop van een boek? Elke maand 10 verkopen is weliswaar regelmatig, maar het zijn geen wonderbaarlijke bedragen. In principe zou je dat dus kunnen doen zonder BTW te rekenen. Maar mijns inziens hoef je daar niet lang over te peinzen. Je hebt immers al een BTW-nummer. Je kan dus gewoon de BTW afdragen (6% op een boek). Daarbij kan je ook de BTW op bijvoorbeeld drukkosten als voorbelasting aftrekken. Je kan deze gewoon combineren met de aangiften omzetbelasting die je voor je eenmanszaak doet. Voor de inkomstenbelasting blijft de opbrengst van het boek wel gescheiden, want die vallen onder ROW. Ze komen dus niet op je balans van je onderneming. (In feite houd je een aparte boekhouding bij voor het boek).

Je hebt een eenmanszaak daar bij geldt dat prive ook bedrijf is. dus het maakt niet uit. Je bent als prive persoon met alles wat je hebt onderdeel van je bedrijf. Dus kan je het gewoon als bedrijf laten lopen als er btw in het spel komt en anders gewoon als gewoon als inkomsten opgeven via je bedrijf of als prive neveninkomsten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100