Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Kan het kwaad kopieën van ID en bankpas achter te laten bij een sollicitatie?

Hallo iedereen, ik heb een sollicitatiegesprek gehad. Eerste keer! Opt het einde vroeg die een kopie van mijn id en bankpas. Dus hij trok een foto van beiden, voor en achterkant. Wat kan hij met die kopieën doen? Hij is contactmanager, maar ik voel me nog. steeds schuldig. Ik weet wel dat als er fraude wordt gepleegd, dat ik met de politie naar hem zou kunnen gaan. Moet ik me gerustgesteld voelen? Het is in ieder geval een bekend bedrijf.

Alvast bedankt
Het is niet zeker ofdat ik aangenomen word!!

Verwijderde gebruiker
3 jaar geleden
13.8K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (3)

Het is heel normaal dat je bij sollicitatie kopie van bankpas en ID afgeeft. Jouw nieuwe werkgever heeft deze gegevens nodig voor zijn/haar administratie. Ik neem aan dat je tenminste wel loon overgemaakt wil krijgen.
(Lees meer...)
3 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
3 jaar geleden
Ja maar het punt is dat het nog niet zeker is ofdat ik aangenomen wordt...
Verwijderde gebruiker
3 jaar geleden
Het is niet zeker ofdat ik aangenomen wordt...
ronron1212
3 jaar geleden
@jc54 als iemand aanneemt is dat van belang bij een sollicitatie gesprek is dat allemaal een beetje vroegtijdig.
PieterG
8 maanden geleden
Pas nádat je bent aangenomen mag hioj dat doen (en is het dan zelfs verplicht) vóór die tijd zeker niet. Zie rijksoverheid.nl
Die werkgever had dat iig niet mogen doen:
"Nee, dat mag niet. Een kopie van uw identiteitsbewijs, zoals uw paspoort of identiteitskaart, bevat namelijk gegevens die niet noodzakelijk zijn voor een werkgever tijdens de sollicitatieprocedure. Zoals uw pasfoto en nationaliteit.

Een werkgever mag wel uw identiteit controleren tijdens de sollicitatieprocedure. Dit doet de werkgever door u te vragen uw originele identiteitsbewijs te laten zien.

In dienst
Treedt u bij de werkgever in dienst? Dan mag deze wel vragen om een kopie van uw identiteitsbewijs. Uw werkgever is dan zelfs wettelijk verplicht om een kopie van uw identiteitsbewijs te hebben.

Inschrijving uitzendbureau
Let op: schrijft u zich in bij een uitzendbureau? Dan mag het uitzendbureau wel een kopie maken van uw identiteitsbewijs."

Met zo’n onveilig gemaakte kopie kan een crimineel bijvoorbeeld spullen bestellen op de naam van de kaarthouder en deze spullen elders laten afleveren. Ook als het bedrijf zelf gehackt wordt kan dat problemen voor jou veroorzaken.
(Lees meer...)
3 jaar geleden
Dit mocht hij absoluut niet doen!
Zie: www.rijksoverheid.nl waar staat te lezen :

"Welke organisaties mogen een kopie van mijn identiteitsbewijs maken?
Slechts enkele organisaties mogen een kopie van uw identiteitsbewijs maken. Bijvoorbeeld uw werkgever en banken. In de praktijk vragen ook andere organisaties een kopie van uw identiteitsbewijs. U bent niet verplicht om die aan hen te geven. Voor sommige is registratie van enkele gegevens voldoende.

Kopie identiteitsbewijs
Slechts enkele organisaties mogen om een kopie van uw identiteitsbewijs vragen. Dit zijn bijvoorbeeld:

overheidsinstanties;
banken;
notarissen;
casino’s;
levensverzekeraars;
uw werkgever. "

Dus pas nádat u in dienst ben gekomen mag de werkgever dit doen, eerder niet!
(Lees meer...)
8 maanden geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding