Kan het kwaad kopieën van ID en bankpas achter te laten bij een sollicitatie?

Hallo iedereen, ik heb een sollicitatiegesprek gehad. Eerste keer! Opt het einde vroeg die een kopie van mijn id en bankpas. Dus hij trok een foto van beiden, voor en achterkant. Wat kan hij met die kopieën doen? Hij is contactmanager, maar ik voel me nog. steeds schuldig. Ik weet wel dat als er fraude wordt gepleegd, dat ik met de politie naar hem zou kunnen gaan. Moet ik me gerustgesteld voelen? Het is in ieder geval een bekend bedrijf.

Alvast bedankt
Het is niet zeker ofdat ik aangenomen word!!

Toegevoegd op 14 juni 2020 15:02: omschrijving

Weet jij het antwoord?

/2500

Het is heel normaal dat je bij sollicitatie kopie van bankpas en ID afgeeft. Jouw nieuwe werkgever heeft deze gegevens nodig voor zijn/haar administratie. Ik neem aan dat je tenminste wel loon overgemaakt wil krijgen.

Die werkgever had dat iig niet mogen doen: "Nee, dat mag niet. Een kopie van uw identiteitsbewijs, zoals uw paspoort of identiteitskaart, bevat namelijk gegevens die niet noodzakelijk zijn voor een werkgever tijdens de sollicitatieprocedure. Zoals uw pasfoto en nationaliteit. Een werkgever mag wel uw identiteit controleren tijdens de sollicitatieprocedure. Dit doet de werkgever door u te vragen uw originele identiteitsbewijs te laten zien. In dienst Treedt u bij de werkgever in dienst? Dan mag deze wel vragen om een kopie van uw identiteitsbewijs. Uw werkgever is dan zelfs wettelijk verplicht om een kopie van uw identiteitsbewijs te hebben. Inschrijving uitzendbureau Let op: schrijft u zich in bij een uitzendbureau? Dan mag het uitzendbureau wel een kopie maken van uw identiteitsbewijs." Met zo’n onveilig gemaakte kopie kan een crimineel bijvoorbeeld spullen bestellen op de naam van de kaarthouder en deze spullen elders laten afleveren. Ook als het bedrijf zelf gehackt wordt kan dat problemen voor jou veroorzaken.

Bronnen:
https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/o...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100