Vriendjespolitiek bij het weggeven van een functie na sollecitatie process mag dat?

Iemamd en een aantal van de collega's in mijn omgeving heeft voor een bepaalde functie intern gesolliciteerd.
Na amper 4 dagen wistrn ze al wie het werdt.
Deze persoon is en bevriend met een van de gesprekspartners tijdens het gesprek.
Deze persoon is niet bekwaam genoeg voor deze functie. Hij heeft niet de papieren die voor deze fuctie nodig is. En dat terwijl de andere gegadigden dit wel hebben. En de vermpedes blijken juist te zijn dat de vacature al vergeven was voor het gesprek. Aan de desbetreffende persoon natuurlijk.
Mag dit? Kan dit? En wat kunnen zij er aan doen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Niets aan te doen. In het hoogste segment van politiek en bedrijfsleven worden heel veel functies toebedeeld aan "vriendjes". Onrechtvaardig? Ja. Functies zouden moeten worden toebedeeld op basis van de competenties die nodig zijn voor een functie. En bij het selectieproces zouden meerdere mensen van diverse afdelingen betrokken moeten zijn die ieder op basis van objectieve criteria (denk ook aan externe testen) hun keuze maken. Maar niets menselijks is ook het bedrijfsleven vreemd. En bewijs leveren dat de keuze is gevallen op een persoon op basis van het "vriendjescriterium" is vrijwel onmogelijk. Er zal altijd een andere "reden" worden gegeven. Wat denk je van vage zaken als: "Past het beste in ons team", "we hebben een goed gevoel bij hem/haar"... Ja, het mag. Ja, het kan - hetgeen je zelf al geconstateerd had.

Toegevoegd op 23 juli 2018 18:27: tekst

Ja dat mag, uiteindelijk maakt de directeur of de directie uit wat er gebeurt in een bedrijf en zolang de baan wettelijk gezien geen kwalificaties vereist mag de verantwoordelijke in een bedrijf iedereen elke baan toespelen. --- Mag dit? Kan dit? En wat kunnen zij er aan doen? Ja. Blijkbaar. Niks.

Toegevoegd op 23 juli 2018 18:00: tekst

Netjes is het volstrekt niet,maarof je er wat aan kunt doen hangt af van het bedrijf waar je werkt. Grote bedrijven en overheidsorganisaties hebben vaak wel een bezwaar- of klachtenprocedure waar je dit aan de orde kunt stellen. Of je daar uiteindelijk beter van wordt is wel de vraag. Het beschadigt vaak wel de relaties, en of het besluit wordt herzien moet je maar afwachten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100