Ik ben ziek, mijn baas wil dat ik kom werken, maar ik heb geen vervoer. Mijn baas wil geen vervoer organiseren. Is het werkweigering als ik niet kom?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Allereerst: wat is ziek? Als de ziekte niet onder onderstaande definitie valt, moet je gewoon gaan werken. De werkgever hoeft geen vervoer te regelen overigens. "Ziek is een medewerker die door een lichamelijk of geestelijk gebrek (handicap) niet meer in staat is het werk te doen dat hij geacht wordt te verrichten. Een dergelijke definitie brengt met zich mee dat een medewerker alleen ziek wordt gevonden, als hij arbeidsongeschikt is. Daarmee wil men echter niet afdoen aan het feit dat veel medewerkers die ziek worden gevonden, toch arbeidsgeschikt zijn of toch arbeid verrichten". Het kan dus voorkomen, dat je voor het ene soort werk "ziek" bent terwijl je met dezelfde aandoening maar andersoortig werk doet niet ziek bent. Ziek is dus relatief. "Wie beoordeelt er of de medewerker arbeidsongeschikt is? Een medewerker is arbeidsongeschikt als: "@   De medewerker en werkgever het hierover eens zijn.  @   De medewerker afgaat op een verklaring van een arts dat hij arbeidsongeschikt is. Als een behandelend arts (lees: specialist) de medewerker arbeidsongeschikt acht, terwijl een bedrijfsarts dit tegenspreekt, dan mag de medewerker er vanuit gaan dat hij toch arbeidsongeschikt is. Indien met een behandelend arts een huisarts wordt bedoeld, dan geldt hetgene de bedrijfarts over de medewerker heeft verklaard. De medewerker is echter niet arbeidsongeschikt, wanneer hij op de verklaring van de behandelende arts niet had mogen vertrouwen. Dat laatste kan zich bijvoorbeeld voordoen wanneer hij zelf wist of had moeten weten dat hij niet arbeidsongeschikt is (was)."  De werkgever bepaalt uiteindelijk of hij het ziek-zijn accepteert en als hij verstandig is, volgt hij daarbij het advies van de bedrijfsarts op. Als deze de werknemer niet "ziek" vindt, kan de werknemer een second opinion aanvragen. Als er geen arts is die je arbeidsongeschikt heeft verklaard en je besluit niet te gaan werken, is sprake van werkweigering. Dat kan verstrekkende gevolgen hebben.

Als je ziek bent , ben je ziek. Als je geen vervoer hebt, zul je dat zelf moeten regelen. Antwoord Tenzij huisarts zegt dat je thuis moet blijven/niet mag werken, gewoon gaan werken. Ga je niet , dan is het WERKWEIGERING

Praktische antwoord: Ga naar de huisarts. Verklaart hij dat je zodanig ziek bent dat je niet kan werken (je moet natuurlijk wel aan hem uitleggen wat voor werk je doet, dan kan hij dat op z'n best beoordelen), laat het hem dan op een briefje schrijven. Dit (wel/niet ziek zijn) staat los van vervoer. Vervoer dien je zelf voor te zorgen. Maar je moet deze 2 zaken niet door elkaar halen (ziek zijn en geen vervoer kunnen regelen, zijn 2 totaal verschillende oorzaken). Verklaart de huisarts dat je wel je werk kan doen of deels kan doen (bijv. halve dag) dan doe je dat. Als het een halve dag betreft of een paar uurtjes bijvoorbeeld, laat hem dit ook opschrijven. In dat geval ben je 'arbeidsongeschikt' verklaard door jouw huisdokter en kan jouw werkgever jou niks maken. Dus dan komt het verhaal over wel/geen vervoer niet eens ter sprake. Verklaart de huisdokter dat je (deels) kan werken, dan dien je zelf vervoer te regelen. Hoe of wat is niet het probleem of verantwoordelijkheid van jouw werkgever. Oftewel, daar heeft hij eigenlijk geen boodschap aan dat je geen vervoer kan regelen.

Jouw werkgever mag niet zomaar bepalen dat je moet komen werken als jij je eigen ziek hebt gemeld. Als jij je zelf ziek meld mag hij wel vragen of jij in staat bent om je functie uit te voeren of om aangepast werk uit te voeren. Bijv. doe jij staand werk en je hebt jij je been verzwikt dan mag hij jouw wel verzoeken om zittend werk te komen doen. Heb je koorts en moet je om de 5 minuten naar de wc dan kan je niet werken natuurlijk. Mocht jouw baas twijfels hebben dan moet hij jouw naar de arbo arts sturen. Die bepaald of jij in staat bent om te werken. Als jij in staat bent om te werken moet je natuurlijk zelf voor vervoer zorgen. Misschien kan er wat geregeld worden met een collega.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100