Opzegtermijn werkgever?

mijn derde verlenging loopt af in mei als mijn werkgever niet met mij verder wil moet hij dat dan ook een maand van te voren aangeven of mag hij dat ook op de laatse dag doen?
maar ook vanuit mijn kant moet ik dat al eerder aangeven waarschijnlijk krijg ik minder uren en ik weet niet of ik 't daar mee eens ben. wie weet wat mijn rechten en plichten zijn.

alvast bedankt

Toegevoegd na 23 uur:
ben een stuk wijzer geworden,ik wacht wel af wat mijn werkgever doet en hou zolang mijn mond.
hij weet wel dat mijn contract bijna afloopt,ik weet dat hij wel verder wil maar gezien de crises weet ik niet of dat dat ook kan.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Hij mag de allerlaatste minuut nog zeggen dat je geen verlenging krijgt. Of zelfs niets zeggen en je de eerste dag na het einde van je contract tegenhouden als je wilt komen werken. Een tijdelijk contract eindigt namelijk helemaal automatisch ('van rechtswege') op de afgesproken datum. Aan de andere kant: jij hebt óók geen opzegtermijn. Als je een dag voor het einde van je contract een andere baan vindt en de maandag daarop bij die andere baan kan beginnen, houdt niets je tegen. Behalve natuurlijk als je al een nieuw contract bij je huidige werkgever hebt getekend, dan zit je vast aan de opzegtermijn in dat nieuwe contract. Misschien ook goed om te weten: als je werkgever je contract wel wil verlengen, én jij daarmee akkoord gaat, moet hij je een contract voor onbepaalde tijd aanbieden. Als hij je een nieuw tijdelijk contract aanbiedt, geldt dat voor de wet tóch als contract voor onbepaalde tijd, óók als jij je handtekening eronder hebt gezet. Overigens heb ik dit antwoord gegeven vanuit de veronderstelling dat je bedoelt dat je derde *contract* afloopt, iet je derde * verlenging* (dat zou je vierde contract dus zijn). Als dit je vierde contract achter elkaar bij dezelfde werkgever is, dan heb je wettelijk gezien al een contract voor onbepaalde tijd en kan het niet vanzelf aflopen. Dan gelden alle regels (inclusief opzegtermijn) van een vaste aanstelling, voor beide partijen.

Je contract loopt vanzelf af ("van rechtswege" heet dat geloof ik, maar dat weet ik niet helemaal zeker). Op het moment dat je het contract tekende, wist je dus al dat het contract in mei zou aflopen. Je werkgever hoeft je dus niets te melden. Het is wel zo sociaal als je werkgever je ruim vantevoren aangeeft wat hij met je wil. Toen ik een tijdelijk contract tekende, heb ik met de werkgever afgesproken dat hij vier maanden voor het einde van het contract zou aangeven wat hij wilde. Toen het zover was, kon de werkgever het nog niet zeggen, in verband met de economische situatie. Dat heeft hij ook zo tegen mij gezegd. Een maand later (dus drie maanden voor het contract af zou lopen) heeft hij mij uitsluitsel gegeven. Jouw werkgever hoeft je dus helemaal niets te zeggen - zelfs op de laatste dag niet. Als je het strict juridisch bekijkt - menselijk ligt dat anders. Toegevoegd na 3 minuten: Overigens begrijp ik de laatste zin van jouw vraag niet. Als je nog even uitlegt wat je bedoelt met iets dat jij zou moeten aangeven, en met die mindere uren, kan ik daar misschien op reageren. Nog een recht dat voor jou van belang is: je werkgever mag jou maximaal drie tijdelijke contracten op rij geven. Aangezien je nu aan je derde tijdelijke contract zit, is dit het laatste. Je werkgever mag je best nogmaals een contract aanbieden, maar hij is dan wettelijk verplicht daar een contract voor onbepaalde duur (een vast contract dus) van te maken. Stel dat jouw werkgever jou weer een tijdelijk contract aanbiedt, dan kun je dat gewoon tekenen. Zodra zowel jij als de werkgever hebben getekend, is het contract automatisch omgezet in een vast contract - ongeacht de tekst die in het contract staat. In zo'n geval gaan de wettelijke regels namelijk boven alles wat in het contract is opgenomen.

Bronnen:
http://www.arbeidsrechter.nl/h/h132.htm

Je hebt dus een contract voor bepaalde tijd. Dan is er normaal gesproken voor de medewerker een wettelijke opzegtermijn van 1 maand. (art 7:672-3 BW). De (collectieve) arbeidsovereenkomst kan bepalen dat de opzeggingstermijn die de werknemer moet naleven korter of langer is, echter niet meer dan 6 maanden (art 7:672-6 BW). Voor de werkgever loopt de opzegtermijn op met de duur van het dienstverband: korter dan 5 jaar 1 maand 5 tot 10 jaar 2 maanden 10 tot 15 jaar 3 maanden vanaf 15 jaar 4 maanden Verder is het zo dat je maar drie keer bij dezelfde werkgever een contract voor onbepaalde tijd mag hebben. Als hij wel verder wil, zal hij je in vaste dienst moeten nemen. Als - Partijen binnen een termijn van drie jaar drie arbeidsovereenkomsten hebben gesloten, welke zij laten volgen door een vierde arbeidsovereenkomst wordt dat een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Er zijn nog veel meer regels. Vind je o.a. hier. http://www.arbeidsrechter.nl/h/h132.htm

Bronnen:
https://www.werk.nl/portal/page/portal/wer...

Volgens mij is het zo dat als hij niets zegt het contract "stilzwijgend" overloopt naar een contract voor onbepaalde tijd, mondje dicht dus!

Hij moet het een maand van tevoren aangeven. Als het goed is staat dit ook in het contract. Als hij niks zegt loopt hij gewoon stilzwijgend door.

Bij een contract waar een datum in staat is de werkgever nooit verplicht van te voren te melden wat zij doen. Je weet immers dat het na x maanden van dag x einde verhaal is, tenzij de werkgever te kennen geeft met je door te willen gaan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100