Kan ik gaan werken na de middelbare school, als je in november 18 word?

Ik ben nu 17 jaar oud en in november word ik achttien. Ik wil alleen eerst liever gaan werken en dan een opleiding beginnen waar je 18+ voor moet zijn. Deze opleiding begint in februari 2014. Is dat mogelijk of moet je direct weer naar school? Ik dacht namelijk dat je even een tussenstop mocht maken voordat je weer naar school gaat.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het is mij niet helemaal duidelijk wat je bedoelt (ben je al geslaagd of niet). Je mag fulltime gaan werken zonder naar school te gaan VOOR je 18 bent als je OF een MBO 2 of hoger diploma hebt, OF een havo diploma, OF een VWO diploma. Als je alleen een vmbo diploma hebt mag het niet voor je 18 bent.

Het korte antwoord is ja. Dat is een mogelijkheid dit kan op basis van de leerplicht en de wet kinderarbeid. Beide wetten kennen dezelfde leeftijdsgrenzen. Werken naast school of scholing is vanaf 15 of 16 jaar mogelijk. Er zijn ook opleidingen waar je grootste deel van het week aan het werk ben en nog een klein deel in de schoolbanken zit. Het is mogelijk om 100% van de tijd te werken, maar het is steeds normaler dat je naast je werk blijft door leren en studeren. Ik kan mij voorstellen dat als je 100% van de tijd aan het leren ben je graag een paar maanden er tussen uit wil om te werken of zo en wettelijk mag het ook. Boven de 18 heb je geen leerplicht meer. Maar je kansen op de arbeidsmarkt zijn veel groter als je opleiding af maakt. Dus ik geef je het advies om je middelbare school af te maken. Voor dat een vervolg opleiding gaat beginnen. Een van de voordelen van blijven leren is dat dan beter je rechten en plichten kent. Als weet dat je in februari 2014 een andere opleiding gaat volgen kun je ook je vakkenpakket aanpassen, zodat je die 18+ opleiding versnelt kunt afronden.

Je moet wel een diploma hebben gehaald (mavo, havo of iets dergelijks) anders ben je leerplichtig tot 18 jaar.. werken is geen probleem vanaf je 17de, maar dat zitten wel wat voorwaarden aan, zie bron. Toegevoegd na 31 minuten: Mavo is niet voldoende, MBO 2, Havo of VWO wel

Bronnen:
http://welkeleeftijd.nl/om-te-gaan-werken/

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100