Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

3 uren contract, geen werkuren beschikbaar, vang ik toch geld?

Ik heb een 3 uren contract bij een warenhuis als bijbaantje. Nu heb ik, en meerdere collega's al 3 weken niet gewerkt, in het kader van bezuinigingen. Heb ik ondanks dat er geen uren beschikbaar zijn recht op 3 uur uitbetaling per week?

Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
4.2K
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Als jij een contract hebt waarin staat dat jij minimaal 3 uur per week werkt, dan kan je inderdaad betaling eisen. Jij kunt er immers niets aan doen dat ze geen werk kunnen leveren.
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Zo ver ik weet, en logica logisch is; ga ik mee met Wavaria's antwoord/reactie =P
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Desalniettemin: een goeie vraag! Wat ik me nu afvraag; als dit verplicht is; (hoe) word je als werknemer ervoor beschermd dat je dit geld altijd krijgt?

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (3)

Ja, ze moeten je uitbetalen, door het geven van een 3 uren contract, garanderen ze 3 uur werk voor je te hebben en moeten ze dit ook uitbetalen. Dit geldt altijd, of je nu gewerkt hebt of niet.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Ik geloof je ;)
Heb je een officiele bron?
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Even 1 voor je opgezocht: www.loonwijzer.nl arbeidsrecht en CAO.
Computoon
10 jaar geleden
In het algemeen klopt het dat er uitbetaald moet worden, gewerkt of niet. Uitzonderingen zijn mogelijk als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Zie BW 7:628.
Als in je getekende contract echt zwart op wit staat 3 uur per week en geen andere formuleringen als min-max, gemiddeld of iets dergelijk dan heb je recht op uitbetaling van 3 uur per week. Maar ik zou toch met je contract naar een vakbond of rechtswinkel gaan want er kunnen nog wel eens haken en ogen aan zitten.
Bijv. Is je gevraagd direct of indirect akkoord te gaan met de uren vermindering en ben je wel of niet beschikbaar geweest door je te melden voor je werk enz.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Dat hangt ervan af, zie onderstaand wetsartikel uit Burgerlijk Wetboek 7:628

In samenvatting:
- In principe moeten deze drie uren gewoon worden doorbetaald, ook als je niet hebt gewerkt (is af te leiden uit lid 1 van onderstaand artikel)
- Maar in de eerste 6 maanden van je arbeidsovereenkomst kan negatief van die regel worden afgeweken. Dit moet dan wel met een bepaling in je arbeidsovereenkomst zijn opgenomen. Dit is af te leiden uit lid 5 van onderstaand wetsartikel.)
- Na die 6 maanden kan er ook van worden afgeweken, maar dan moet die mogelijkheid (praktisch gesproken) staan in een CAO waaronder je valt.


Zie BW 7:628


Artikel 628
1
De werknemer behoudt het recht op het naar tijdruimte vastgestelde loon indien hij de overeengekomen arbeid niet heeft verricht door een oorzaak die in redelijkheid voor rekening van de werkgever behoort te komen.


2
Indien hem krachtens enige wettelijk voorgeschreven verzekering of krachtens enige verzekering of uit enig fonds waarin de deelneming is overeengekomen bij of voortvloeit uit de arbeidsovereenkomst, een geldelijke uitkering toekomt, wordt het loon verminderd met het bedrag van die uitkering.

3
Indien het loon in geld op andere wijze dan naar tijdruimte is vastgesteld, zijn de bepalingen van dit artikel van toepassing, met dien verstande dat als loon wordt beschouwd het gemiddelde loon dat de werknemer, wanneer hij niet verhinderd was geweest, gedurende die tijd had kunnen verdienen.


4
Het loon wordt echter verminderd met het bedrag van de onkosten die de werknemer zich door het niet-verrichten van de arbeid heeft bespaard.


5
Van de leden 1 tot en met 4 kan voor de eerste zes maanden van de arbeidsovereenkomst slechts bij schriftelijke overeenkomst worden afgeweken ten nadele van de werknemer.


6
In geval van elkaar opvolgende arbeidsovereenkomsten in de zin van artikel 668a kan een afwijking als bedoeld in lid 5 in totaal voor ten hoogste zes maanden worden overeengekomen.


7
Na het verstrijken van de termijn, bedoeld in lid 5, kan van dit artikel slechts bij collectieve arbeidsovereenkomst of bij regeling door of namens een daartoe bevoegd bestuursorgaan worden afgeweken ten nadele van de werknemer. "
(Lees meer...)
Computoon
10 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding