Is mijn jaarcontract wel iets waard als in het contract staat dat het contract ten alle tijde opgezegd kan worden?

Ik sta op het punt een jaar contract te tekenen (voor bepaalde tijd dus). Onder het contract staat dit zinnetje: 'Indien partijen een overeenkomst voor bepaalde tijd zijn aangegaan is iedere partij bevoegd de overeenkomst tussentijds te beëindigen met inachtneming van de wettelijke bepalingen en een opzegtermijn zoals hierboven is aangegeven.'
Dus ik heb een jaarcontract, maar ze kunnen me er wel a la minute uitgooien als ze willen (opzegtermijn = 1 dag).
Dus is mijn contract uberhaupt wel geldig?
(Het schijnt zo te zijn dat een contract al volledig ongeldig is, als er instaat dat de proeftijd 2 maanden is, in plaats van de gebruikelijke 1 maand)

Weet jij het antwoord?

/2500

Eerst die proeftijd. Een proeftijd duurt bij een jaarcontract maximaal een maand. Staat er in het contract een langere proeftijd dan een maand, dan is er geen proeftijd. Het contract is dan gewoon geldig, alleen zowel de werknemer als de werkgever zijn vanaf dag 1 gebonden aan de opzegtermijn. Dan de opzegtermijn. Die is een maand, maar de arbeidsovereenkomst mag alleen worden opgezegd door de werknemer. Als de werkgever de werknemer wil ontslaan zal hij daarvoor bij het UWV of de kantonrechter een ontslagvergunning moeten aanvragen. Hiervoor zal hij een geldige reden moeten aanvoeren. Het contract is wel geldig, alleen de toevoeging stelt al dat de wettelijke bepalingen in acht moeten worden genomen. Daarin staat dat de opzegtermijn voor de werkgever niet korter mag zijn dan de tijd tussen twee uitbetalingen. Dus tenzij je per dag betaald krijgt mag de opzegtermijn niet maar 1 dag zijn. Een uitzondering is ontbinding van de arbeidsovereenkomst 'op staande voet'. Hieraan moet je denken als je ernstige wanprestaties levert op je werk. De kantonrechter kan dan de arbeidsovereenkomst ontbinden en dit kan je veel geld kosten.

Bronnen:
http://www.arbeidsrechter.nl/opzegtermijn-...

Bij het aangaan van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd mogen de werkgever en de werknemer overeenkomen dat de overeenkomst tussentijds kan worden opgezegd. Als de werkgever van deze mogelijkheid gebruik wil maken, heeft hij hiervoor wel een vergunning nodig van UWV Werkbedrijf. Het is daardoor voor een werkgever niet altijd aantrekkelijk om van deze mogelijkheid gebruik te maken. Zie verder: http://www.arbeidsrechter.nl/arbeidsovereenkomst-voor-bepaalde-of-onbepaalde-tijd Overigens lijkt me een opzegtermijn van één dag wel erg kort. Is dit echt zo in de overeenkomst opgenomen? De procedure bij het UWV duurt ook aanzienlijk langer, neem ik aan.

Als je een jaarcontract hebt is de maximale proeftijd 1 maand, tenzij dit in de CAO anders is geregeld. Deze kan dan langer zijn dan die 1 maand. Het opzegtermijn van je werkgever is wettelijk minimaal 1 maand, maar ook hier kan van afgeweken worden op basis van de CAO. Bij een verkorting van het opzegtermijn naar minder dan 1 maand kan dit alleen op basis van de CAO! Dus in principe kan je 2 maanden proeftijd hebben en een zeer kort opzegtermijn, maar dit kan alleen als het in de CAO staat dat dit kan. Omdat je niet aangeeft in welke branche je zit, kan ik dit zo niet even nagaan.

Bronnen:
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ar...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100