Waarom wordt er in Amerika met het systeem van 'beste medewerker van de maand' gewerkt en in Nederland niet?

Je ziet het alleen bij de MacDonalds, en gisteren bij de Gamma. Maar voor de rest zie je het niet hier.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Wij Nederlanders zijn niet zo competitief ingesteld. Het ligt niet zo in onze aard om flink strijd te leveren met elkaar om de beste te zijn. Wij hebben dat ook niet nodig. Het is hier altijd heel goed gegaan, dus waarom zou je knokken? Wij willen graag alles in harmonie en overleg. Nederland staat bekend om het poldermodel, het succesvolle economische beleid van Nederland in de jaren `90. Overlegeconomie. En daarbij: Onze sociale voorzieningen zijn stukken beter dan in Amerika, waar je snel tot armoede kan vervallen als je je baan verliest. Hier ga je dan gewoon een uitkering halen.

Omdat in nederland nog steeds het idee heerst: "Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg"of: "je kop niet boven het maaiveld steken". En zolang die mentaliteit er is, gaat zoiets niet lukken

Waarschijnlijk OMDAT het een door en door Amerikaans systeem is ,dat helemaal past in hun cultuur van 'de beste, snelste, sterkste, grootste, mooiste' moeten zijn en competitiedrang, die al begint in e luierleeftijd. In onze 'doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg'- cultuur past dat echter totaal niet. Waar in Amerika iemand trots kan vertellen dat hij al zo en zoveel keer 'emplyee of the month' is geworden, zul je in Nederland onmiddellijk worden uitgemaakt voor uitslover, bruinwerker of hielenlikker, en zul je de oorkonde vermoedelijk niet trots op je keukenmuur (kunnen) hangen. 's Lands wijs, 's lands eer. En wij zijn meer van de samenwerking-als-team, we leveren samen een prestatie, we zijn allemaal samen verantwoordelijk. Niet altijd even productief, maar vaak wel zo gezellig. En daar houden wij van ; het gezellig houden ;-)

Amerikanen denken dat 'de beste' ook het gelukkigst is. In Nederland (Europa ).weten we dat dat niet waar is. Kwestie van ontwikkeling.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100