Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Wat voor insect is dit?

Vandaag ben ik gestoken of gebeten door dit insect , wat best een branderig gevoel gaf. Hopelijk kan iemand mij vertellen wat voor insect dit is?

Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
3.7K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

Het is een bootsmannetje.

Het bootsmannetje heeft een sterk gekield lichaam dat lijkt op een omgekeerde boot. Bootsmannetjes zijn bruin en hun rug is roze-achtig, zodat ze zowel van boven als van onder gecamoufleerd zijn. Zwemt op de rug, daarom ook ruggezwemmer genoemd. Het bootsmannetje wordt ongeveer 15 millimeter lang en komt in alle wateren voor: zowel permanente waterpartijen als grote regenplassen.

Het bootsmannetje is zowel een goede zwemmer als een goede vlieger; op het land echter is het onhandig en maakt kleine sprongetjes om het water te bereiken.

Vanwege de relatief krachtige monddelen kan het insect beter niet opgepakt worden, want ze kunnen gemeen bijten. Van steken is geen sprake omdat ze een scherpe zuigsnuit hebben en geen angel. Hun beet is soms dodelijk voor hele kleine waterbeestjes (prooi) maar voor een mens niet gevaarlijk. Vanwege eventuele bacteriën die op het beestje kunnen zitten kan wel wat tijdelijke roodkleuring en jeuk optreden.
(Lees meer...)
9 jaar geleden
Poet
9 jaar geleden
Ik ook niet. Google wel!
Poet
9 jaar geleden
Dat is trouwens niet waar. Ik moest wel direct denken aan waterbeestjes uit de sloot practicum sloot basisschool) en ging toen Googelen op waterdiertjes (met afbeeldingen). Zo kwam ik bij bootsmannetjes uit.

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding