Wat is nu precies een geschaarde vrachtwagen?

Zie de term: geschaarde vrachtwagen, regelmatig in de krant staan. Maar wat moet ik me er nu precies bij voorstellen?

Snap natuurlijk best dat het met een ongeluk te maken heeft, maar wat voor ongeluk precies?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een auto met een aanhanger, of een vrachtwagen met een aanhanger kunnen ' scharen'. Als er in een bocht geremd moet worden, gaat de aanhanger scheef tegen de auto aanduwen, gaat soms daardoor niet langer recht achter de auto, maar schuin achter de auto aan. Dit kan soms zo erg zijn, dat de aanhanger een totaal andere koerst gaat volgen en dwars op de weg komt en soms zelfs naast de auto. Hierdoor kantelt de auto en valt uiteindelijk om met de aanhanger vaak naast zich. Als dit proces eenmaal is begonnen, kan de bestuurde er vrijwel niets meer aan doen, waardoor hij met de auto en aanhanger omvalt.

Dat gebeurt soms bij trekker-opleggers combinaties, maar kan ook gebeuren bij auto's met aanhanger. De vrachtwagen raakt dan in een slip en de trailer haalt (door het gewicht) dan eigenlijk de trekker in. Zie foto.

Bij een geschaarde vrachtwagen staan de cabine (waar de chauffeur zit) en de rest van de vrachtwagen niet langer meer in een rechte lijn achter elkaar. Ze maken samen eerder een L-vorm dan een I-vorm. Je zou het ook "gehoekt" kunnen noemen. De hoek die de delen van de vrachtwagen maken is te vergelijken met de hoek van een open schaar.

Bronnen:
http://www.vandale.nl/opzoeken?pattern=ges...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100