waarom zijn er verschillende kleuren kentekens?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Bij scooters hebben bromscooters geel kenteken en mag je daarmee maximaal 45 km per uur rijden en op een snorfiets is er een blauw kenteken waarmee je maximaal 25 km per uur mag rijden.

Zodat o.a. politie in een oogopslag kan zien om welk type voertuig het zou moeten gaan. Een bromfiets en een snorfiets lijken soms visueel op elkaar, maar door de kleur van het kenteken kan men nu dus het onderscheid direct maken. Zelfde voor taxi's met een blauwkenteken die op bepaalde plekken wel mogen rijden, waar auto's niet mogen rijden.

Er zijn niet alleen verschillende kleuren kentekenplaten, maar ook een groot aantal verschillende modellen en letter/cijfercombinaties, behorende tot een speciale categorie vervoermiddel. Bij alle voertuigen horen verplichtingen, welke dat zijn is afhankelijk van de categorie. Iedereen die een kenteken van een auto, motorfiets, bromfiets, aanhangwagen of bedrijfsvoertuig op zijn naam heeft staan, moet voldoen aan de verplichtingen behorend bij dat voertuig. De voertuigverplichtingen die we in Nederland kennen zijn b.v.: de Algemene Periodieke Keuring (APK) (niet voor motor- en bromfietsen) de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA) wel motorrijtuigenbelasting of vrijstelling. Voor brom- en motorfietsen: wel of geen helm op, welke is de toegestane maximum snelheid en waar. Niet alleen door de kleur van de kentekenplaat kan er bepaald worden in welke categorie een voertuig is geplaatst, maar ook het model en de letter/cijfercombinatie geven extra informatie over de categorie. Aan het model kentekenplaat (o.a. kleur en letter/cijfercombinatie) kunnen de aangewezen toezichthoudende instanties, zoals bv de politie, de belasting of de bij besluit van de Dienst Wegverkeer aangewezen ambtenaren direct controleren in welke categorie met de bijbehorende verplichtingen een voertuig is geplaatst. De verschillende kleuren en letter/cijfer combinaties van de kentekenplaat geven niet alleen informatie om welk type voertuig het gaat, maar voornamelijk informatie over de bijbehorende verplichtingen. De snorscooter en de bromscooter bijvoorbeeld hebben verschillende kleuren kentekenplaten omdat de bijbehorende verplichtingen van de voertuigen verschillend zijn.

Toegevoegd op 24 juni 2020 19:46: bron
Bronnen:
https://www.rdw.nl/particulier/voertuigen/...
https://www.oldtimer-verzekering.nl/blog/n...
https://www.lasourisscooters.nl/klantenser...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100