Streepjes lijnen in plaats van zebrapad wat betekent dat?

De laatste maanden zie ik op diverse plekken de zebrapaden vervangen worden door twee streeplijnen aan de uiteinden waar vroeger het zebrapad was. Wat is hier de betekenis van ? Is dat een nieuw soort zebrapad aanduiding?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een zebrapad is slechts een zebrapad wanneer de automobilisten daarop worden gewezen middels een verkeersbord. Maar goed, dat was je vraag niet. Met de streeplijnen die jij bedoelt, wordt slechts aangegeven dat op die plek voetgangers (en/of fietsers) plegen over te steken. Voor de voetgangers is het daarnaast een aanduiding in welke richting ze geacht worden te lopen (dat is van belang wanneer de oversteekplaats niet haaks op de rijbaan staat). Het gaat hier dus niet om een zebrapad met de bijbehorende voorrangsrechten voor voetgangers, maar om een oversteekplaats. Op zo'n oversteekplaats hebben de voetgangers geen bijzondere rechten. Wat dat betreft maakt het dus niet uit of de voetganger daar oversteekt, of op een willekeurige andere plek. Voor automobilisten zijn de strepen dus slechts een aanduiding "wees extra alert, op deze plek kun je overstekende voetgangers verwachten". Maar het is de automobilist die voorrang heeft, dit in tegenstelling tot de situatie bij een zebrapad.  

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Oversteekplaats

De zebrapaden zijn dan vervangen door 'kanalisatiestrepen'. Bij een zebrapad hebben voetgangers voorrang bij het oversteken. Bij kanalisatiestrepen niet.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100