Waarom wordt nieuw asfalt "zwart gespoten"?

Gisteren liep ik tussen 17:45 en 18:00 langs Busstation Zuid in Utrecht, vlak naast het Centraal Station. Daar werd op dat moment nieuw asfalt aangelegd.

Toen ik langsliep zag ik hoe een arbeider met een soort spuit het asfalt zwart leek te spuiten. De spuit was via een slang verbonden met een kleine tank waarin waarschijnlijk de "zwarte verf" zat.

Ik weet niet zeker of het al de toplaag betrof, of dat er na het spuiten nog een laatste laag asfalt zou worden aangebracht.

Mijn vraag, in de hoop dat deze kan worden beantwoord met de informatie die ik heb gegeven, is: waar was deze man mee bezig? Wat spoot hij op het asfalt, en waarom deed hij dat?
 

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat is een kleeflaag die men aanbrengt tussen twee lagen, meestal gebeurd die met een soort sproeiwagen, moeilijkere te bereiken plaatsen behandeld met met de hand (slang, borstel). Het product dat men sproeit heet bitumen, het wordt gewonnen uit aardolie. Het is een vrij stroperige goedje dat verwarmd wordt om het vloeibaarder en beter verwerkbaar te maken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100