Waarom verbruikt een auto meer brandstof als de lichten aan staan?

De dynamo die de accu oplaadt die draait volgens mij toch altijd en produceert meer stroom dan nodig is om de accu op te laden. Ook gaat de dynamo volgens mij niet harder draaien als er meer stroom nodig is. Waarom zeggen ze dan toch dat een auto meer verbruikt als je meer stroom in de auto verbruikt met bijvoorbeeld de lampen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het antwoord op jouw vraag is gelijk aan het beste antwoord op een andere vraag die hier al gesteld is, namelijk: "De dynamo draait wel altijd mee. Als hij geen stroom hoeft te leveren loopt hij met zeer weinig weerstand en naar mate er meer stroom gevraagd wordt neemt de (draai)weerstand toe wat dus extra brandstof kost. Vroeger kon je dit mooi merken als een auto stationair liep en je zette het licht aan ging hij langzamer stationair lopen door de weerstand van de dynamo. Tegenwoordig wordt het toerental geregeld door de ECU die de toerenval direkt compenseert."

Bronnen:
http://www.goeievraag.nl/vraag/verbruik-br...

Een dynamo gaat zwaarder lopen naarmate hij meer stroom moet leveren, het magnetisch veld van de stator en de rotor wordt groter als er meer stroom door de wikkelingen loopt. Toegevoegd na 2 minuten: Het effect van het meergebruik van de lichten is overigens niet heel groot: er wordt ongeveer 150 W extra vermogen getrokken, op de 50 kW van een automotor valt het dus wel mee.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100