Kan de politie je rijbewijs innemen d.m.v. een flitspaal?

Toegevoegd na 2 minuten:
Ik heb lomp te hard gereden bij een stukje waar wel is geflitst word. Ik kwam er pas achter na ik te hard had gereden. heb ik dan kans om mijn rijbewijs te verliezen. ik reed gemiddeld 100 met een top van 125 over het stukje waar je 50 mag. kunnen ze mijn rijbewijs innemen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je rijbewijs kan NIET ingevorderd worden dmv een flitspaal. Toegevoegd na 1 minuut: Invordering van een rijbewijs kan alleen bij een heterdaadje. Flitspaal werkt op kenteken en zegt niets over identiteit van de bestuurder.

Bronnen:
http://www.goeievraag.nl/vraag/rijbewijs-i...

Volgens mij is het zo dat je op heterdaad betrapt moet worden om je rijbewijs kwijt te raken, je zal dus een forse bekeuring krijgen maar verder niks.

Nee ze kunnen dat niet omdat je in Nederland bekeuring krijgt op je kenteken dus kunnen ze je rijbewijs niet invorderen omdat ze niet weten wie de bestuurder is.

Op een foto kunnen ze niet zien wie er op het moment van overtreding achter het stuur zat, dus ze kunnen geen persoonlijke straf uitdelen. Dit kan echter wel aan de eigenaar van het voertuig. Je rijbewijs zal je dus mogen houden (hoewel ik vind dat je met dit gedrag op nieuw examen zou moeten doen) maar de boete zal waarschijnlijk een substantieel deel van je toekomstige uitgaven gaan vertegenwoordigen.

Nee ! Dit kan allen als de je staande houden volgens mij

Je rijbewijs kan NIET ingenomen worden. Ik zou bijna zeggen: helaas want het is onverantwoord wat je gedaan hebt. Invorderen kan alleen bij staande houding omdat dan de identiteit van de bestuurder duidelijk is en dat is bij een flitspaal niet. Je hebt dus geluk en je pa een dikke bekeuring. Hopelijk zal die bekeuring door jou betaald moeten worden en krijg je voorlopig die auto niet meer te leen. Als je leven, en die van anderen, je lief is ga je beter de verkeersregels respecteren en handhaven anders zal je rijbewijs niet lang geldig zijn.

Volgens mij kan dat prima, tenzij je aan kan tonen dat je als eigenaar zijnde niet zelf gereden hebt. Het OM gaat er gewoon vanuit dat de eigenaar zelf gereden heeft, tenzij de eigenaar daar bewijs tegen heeft. Toegevoegd na 7 minuten: Ah... Je zei in een reactie dat je in de auto van je vader reed. Als je vader niet kan bewijzen dat jij reed, bestaat zelfs de kans dat je vader zijn rijbewijs moet inleveren. Maar in de praktijk zal jij toegeven dat jij gereden hebt. Dus zal pa zijn rijbewijs niet in hoeven leveren. Maar de kans bestaat wel dat jij je rijbewijs moet inleveren. Met name als 't om een herhaling van een forse snelheidsovertreding binnen twee jaar gaat.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100