Wat is het verschil tussen een stoptrein en een sprinter?

Want soms staat er op het bord boven het perron dat er een stoptrein komt, en dan komt er een sprinter. Maar ook andersom gebeurt het. Is er nog een duidelijk verschil behalve het soort trein?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Volgens mij wordt een sprinter alleen ingezet voor korte stukjes. Bijvoorbeeld van een randgemeente naar een grote stad (bijv. Zoetermeer - Den Haag). De stoptrein is voor langere trajecten, maar stopt op veel/alle tussenliggende stations. De intercity... de naam zegt het al... die gaat vooral van stad naar stad, zonder tussenstops.

stoptrein geeft volgens mij meer een begrip aan, stopt bij alle (of de meeste) station. Sprinter is volgens mij een type (merk) trein

Een sprinter is een zg. SGM wat staat voor StadGewestelijk Materieel, treinen die vaak in één keer een korte afstand tussen grotere steden aflegde. Een stoptrein is een lokale trein die elk station aandoet en over elke afstand ingezet kan worden.

Als er op het traject normaal een stoptrein rijdt, maar er is er een in onderhoud of wat dan ook, dan kunnen ze best een ander model trein laten rijden over dat traject. Zolang het de treinreis is waar u voor hebt gekozen en zolang u aankomt, lijkt het mij niet dat u zich daarover druk hoeft te maken. Ik zit ook wel eens in die 'nieuwe' treinen die normaal gesproken in en rondom Zwolle rijden, maar dan ga ik een hele andere kant op, of zit ik in een ander deel van het land.. Kortom wat variatie in de Nederlandse spoorwegen, en zolang u aankomt op de plek van bestemming maakt het toch niet uit?

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100